Közélet

Januártól könnyebben juthatnak rehabilitációs ellátáshoz a szívbetegek

Januártól könnyebben juthatnak rehabilitációs ellátáshoz a szívbetegek

2011. november 2., szerda
Januártól könnyebben juthatnak rehabilitációs ellátáshoz a szívbetegek

Január elsejével a kardiológiai és a stroke-rehabilitációban új, a járóbeteg-szakellátás körében végezhető nappali ellátásokat vezet be a kormány - az erről szóló rendeletről az egészségügyi államtitkárság szerdán tájékoztatta az MTI-t.

A közlemény szerint ennek révén rövidítik a kórházi kezeléseket, továbbá lehetővé teszik, hogy a beteg, ha azt az állapota megengedi, akkor a lakóhelyéhez közel részesüljön rehabilitációs szakorvos által irányított ellátásban. Mint írták, a Magyar Közlöny 127. számában olvasható rendelet a rehabilitációs szakmákhoz kapcsolódóan szakmai minimumfeltételekben rögzíti a súlyos központi idegrendszeri károsodást elszenvedett felnőttek, illetve gyermekek, a többszörös sérülések miatt kezelt emberek (politraumatizáltak), az égésbetegek és a szeptikus sebészeti betegek magas szintű orvosi ellátási, ápolási igényeit, és azt önálló szakmakóddal ismeri el. Emellett a jogszabály a pszichiátriai rehabilitáció és az addiktológiai terület minimumfeltételeivel kapcsolatos szabályozást is tartalmazza. Az államtitkárság felhívta a figyelmet a Magyar Közlöny előző számában megjelent rendeletre is: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium módosította a gondozóintézetek finanszírozását, így november elsejétől kizárólag teljesítmény alapú elszámolás működik a gondozókban. A jövőben szakmánként egy jellemző, úgynevezett homogén gondozói gyűjtőkóddal készítik el a jelentést. Az új kódok bevezetésével a gondozóban ellátott esetek az eddigi átlagnál magasabb pontértéken jelenthetők majd az egészségbiztosítónak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.