Közélet

Gyimesi a csúsztatásaiért feljelenti Botka Lászlót + FOTÓK, HANG

Gyimesi a csúsztatásaiért feljelenti Botka Lászlót + FOTÓK, HANG

2011. november 21., hétfő
Gyimesi a csúsztatásaiért feljelenti Botka Lászlót + FOTÓK, HANG

A trolibusz beszerzésekkel kapcsolatban Botka László számos valótlanságot állított, így nem csúszásokról, hanem polgármesteri csúsztatásokról kell beszélni – hangzott el Gyimesi László (Fidesz-KDNP) városfejlesztési tanácsnok hétfői sajtótájékoztatóján.

Botka László

polgármester még

a múlt héten bírálta a trolibusztendert

, számításai szerint 250 millió forint kárt okozott a városnak a szegedi Fidesz és az SZKT a trolibusz beszerzéssel kapcsolatos feljelentései miatt (melyek ügyében megszüntették az eljárást), hiszen a tender csúszása alatt jelentősen drágult az euró, miközben a szerződés szerint abban kell kifizetni a járműveket.

Gyimesi László

akkor reakciójában már kifejtette, hogy nem nyert bizonyságot, hogy az ajánlattevők közt nem történt összejátszás, s mindentől függetlenül Európa egyik legdrágább troliját készül megvásárolni Szeged.

Gyimesi: sorozatos csúsztatások a troliügyben

Gyimesi László hétfőn további részleteket is közölt a beszerzéssel kapcsolatban, és kifejtette, hogy Szegedet semmiféle kár nem érte a trolitender hatósági vizsgálata miatt.

"A polgármester által aláírt szerződés szerint a trolikat a fizikai teljesítés időpontjában érvényes, a Magyar Nemzeti Bank által közzétett hivatalos euróárfolyamon kell kifizetni. Ez azt jelenti, hogy az adott járműért akkor kell fizetni, amikor azt leszállították Szegedre, és az SZKT átvette azt. Ilyen a mai napig nem történt, tehát fizetni sem kellett semmit, ennek megfelelően tökéletesen mindegy, hogy mennybe került 1 euró november 17-én" – emelte ki, hozzátéve, hogy a trolik árából csak a saját rész összegét kell kifizetnie, a többi közvetve az Európai Uniótól érkezik. "Ha alapul lehetne venni a polgármester állításait – ami a fenti tények alapján lehetetlen –, akkor a 315 forintos euró körülbelül 2 750 000 forintos többletkiadás okozna járművenként, 13 troli esetén pedig 35,75 milliót, és közel sem 250 milliót. Figyelemmel a 13 jármű közel kétéves szállítási periódusára, az egyes járművek árában eltérés lesz, tekintettel az euróárfolyam változásaira. Ez hátrányos, illetve kedvező fordulatokat fog eredményezni az egyes járművek áraiban. Ez azonban annak a felelőssége, aki a szerződést ilyen formában megkötötte, azaz a most vádaskodó Botka Lászlóé" – fogalmazott Gyimesi. A képviselő leszögezte, hogy a polgármester olyan súlyos, személyre vonatkozó állításokat fogalmazott meg a november 17-én tartott sajtótájékoztatóján, amelyekkel kapcsolatban indokolt az ügyészség és a bíróság vizsgálata, ezért nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás bűncselekményének gyanúja miatt feljelentést tesz a politikus, valamint jó hírnév megsértésért beperli Botka Lászlót.

Hallgassa meg a Botka László sajtótájékoztatóján készült hanganyag ide vonatkozó részét!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.