Közélet

Félpályás útzárral demonstrálnak Csongrád megyében is + FOTÓK

Félpályás útzárral demonstrálnak Csongrád megyében is + FOTÓK

2011. november 4., péntek
Félpályás útzárral demonstrálnak Csongrád megyében is + FOTÓK

Szeged és Domaszék között mintegy húsz gépjármű vesz részt a Magyar Szolidaritás Mozgalom „Villants egyet! – érted is (ki)állunk” demonstrációjában. A forgalmat rendőrök irányítják, így jelentős torlódás nincs.

Országszerte félpályás útlezárással demonstrálnak a szakszervezetek péntek reggel 7 és 17 óra között. A forgalomlassító demonstrációval a munkavállalókat szerintük hátrányosan érintő, készülő Munka Törvénykönyve ellen tiltakoznak. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatott, hogy november negyedikén Hódmezővásárhely külterületén, valamint Szegeden is demonstrálnak a szakszervezetek. Röviddel fél nyolc előtt Deszk határában a 43-as úton a tiltakozók tíz járművel lezárták a fél útpályát. Az autókra a Liga konföderáció és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének zászlóit helyezték el. A forgalmas úton a rendőri irányításnak köszönhetően nem alakult ki jelentős torlódás. Nem alakult ki torlódás Domaszéknél sem, ahol mintegy két tucat járművel vonultak fel a demonstrálók. „Célunk ráirányítani a figyelmet arra, hogy a munkavállalókat ellehetetlenítik a tervezett törvényi változtatások. Egyszerűen szeretnénk kinyitni az emberek szemét. Ezen kívül a visszamenőleges hatályú törvénykezés, mint például a korengedményes és korkedvezményes nyugdíjak elvétele is aggályos meglátásunk szerint” – nyilatkozta portálunknak a Független Rendőr Szakszervezet képviseletében Megyeri Árpád. Hozzátette, természetesen nem számítanak arra, hogy pénteki demonstrációjukkal elérnék a törvénytervezetek megváltoztatását vagy esetleg visszavonását, ám további tüntetéseket fognak szervezni, a tervek szerint decemberben is.

Kormányszóvivő: a kabinet eltökélt eredeti céljaiban

Giró-Szász András

kormányszóvivő azt mondta: a új munka törvénykönyve a munkahelyek megtartása és újak teremtése mellett teszi le a voksát. Véleménye szerint "sokkal inkább a szakszervezetek mint szervezetek tiltakoznak" az új törvénykönyv ellen, és nem a munkavállalók problémájáról van szó. Mind az európai viszonyokra, mind a magyarországi gazdasági-társadalmi viszonyokra tekintettel a kormány mindenképpen fenn kívánja tartani a munka törvénykönyvével kapcsolatos álláspontját, mert álláspontja szerint a jelenleg még hatályos jogszabály ugyan védte a munkahelyeket, de nehézségeket gördített új munkahelyek teremtése elé - közölte a szóvivő újságírói kérdésre válaszolva. Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke csütörtöki tájékoztatóján azt mondta: a demonstráció oka a tavasszal bejelentett követelések kielégítetlensége, azaz a munka törvénykönyvének elfogadhatatlan átalakítása, a háromoldalú társadalmi párbeszéd megszüntetése a versenyszférában, valamint a nyugdíjrendszer olyan átalakítása, amely korábban megszerzett jogokat sért és próbál visszavenni.

Demonstrációk helyszínei megyénkben

Hódmezővásárhely:

47-es számú főközlekedési út 192,00 km-szelvénytől a 191,50 km-szelvényéig Hódmezővásárhely irányából Orosháza irányába félpályás, baloldali, forgalomlassító útlezárással megvalósuló demonstráció.

Szeged:

43-as számú főút 8-as és 10-es kilométerszelvénye között Szeged irányából Deszk irányába a jobb oldali úttest részen félpályás útlezárással megvalósuló békés demonstráció lesz. Az 55-ös főúton a 10+250-es és a 9+800-as kilométerszelvény között félpályás útlezárással (Domaszék irányából Szeged irányában a jobb úttest részén) megvalósuló demonstráció lesz. A demonstrációk a közlekedési szabályok betartásával, rendőri biztosítás mellett zajlanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.