Közélet

Elkészült az Ásotthalom-Királyhalom összekötőút

Elkészült az Ásotthalom-Királyhalom összekötőút

2011. november 24., csütörtök
Elkészült az Ásotthalom-Királyhalom összekötőút

Jövő karácsonyra megnyílhat a határátkelő Szerbia felé Ásotthalom és az észak-bácskai Királyhalom (szerb nevén Backi Vinogradi, Bácsszőlős) között; a két település közötti összekötő út magyar szakaszát, csütörtökön adták át.

A ceremóniával egybekötött konferencián a magyar kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy megépíti a határátkelőhelyet és jóvőre meg is nyitja azt. Erre vonatkozóan szándéknyilatkozatot írt alá

Szathmáry Kristóf

a Gazdasági Minisztérium államtitkára,

Berta Krisztina

a Belügyminisztérium helyettes államtitkára és

Sinka László

a Külügyminisztérium főosztályvezetője. A magyar kormány emellett kezdeményezi, hogy közös épületben legyen az átkelőhely, hogy ne kelljen mind a két félnek építkezni. Szerb részről

Pásztor István

a Vajdaság Autonóm Tartomány Kormányának alelnöke, gazdasági titkára azt nyilatkozta, hogy a szerb kormány ugyancsak elkötelezi magát a nyitás iránt. A tiszaszigeti kishatárforgalmi átkelőhöz hasonló átkelő jövő karácsonyra nyílhat meg a magyar-szerb állampolgárok előtt.

Nógrádi Zoltán

(FIDESZ) országgyűlési képviselő az MTI-nek hozzátette: megnyugtató, hogy a tizenkét éves munka lassan a végére ér, és a kitartó lobby eredményeként hamarosan megnyílhat az ásotthalmi átkelő. A jövőben így Ásotthalom központjától a szomszédos Királyhalomig mindössze 8 kilométert kell majd autózni, Szabadkáig pedig mindössze 13-at. Jelenleg Röszkén keresztül 50 kilométert kell kerülni a szomszéd településekig. Az IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásban valósult meg az Ásotthalom- Királyhalom összekötő út építése. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a magyar oldalon 1,5 kilométer új 6,50 méter széles út épült ki a meglévő földút nyomvonalán, csatlakozva az 5511 jelű közúthoz. Közölték azt is, hogy ezzel párhuzamosan a szerb oldalon Backi Vinogradi (Királyhalom) és az országhatár közötti összekötő is megépült. A fejlesztést 85 százalékban az Európai Unió támogatta, a támogatás összege 1,179 millió euró. A tájékoztatás szerint a kivitelezés 2011. június 6-án kezdődött és október 28-án fejeződött be, a kivitelező: Magyar Aszfalt Kft. volt. Mérnök: Metróber Kft.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.