Gazdaság

Egy pályázat a tiszta vizekért

Egy pályázat a tiszta vizekért

2011. november 29., kedd
Egy pályázat a tiszta vizekért

Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében tavaly októberben írták alá azt a pályázatot, ami „Együtt a tiszta vizekért” címmel fut, s hamarosan véget is ér. A kutatócsoport tagjai felszíni és felszín alatti vizekben nagyon kicsi koncentrációban jelen lévő gyógyszer és növényvédőszer maradványok eltávolítását vizsgálják oxidatív víztisztítási technológiákkal.

Egy nagyszabású projekt közeledik a végéhez, melyben a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának több tanszéke szorosan együttműködött az Újvidéki Egyetemmel. A pályázat keretében a kutatók új típusú víztisztítási technológiákat tanulmányoztak a felszíni és felszín alatti vizekben kis koncentrációban jelenlévő gyógyszer és növényvédőszer hatóanyagok eltávolításában. A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében tavaly októberben írták alá azt a pályázatot, ami „Együtt a tiszta vizekért” címmel fut. Az együttműködő kutatócsoportok a projekt megvalósítása során membránszűréssel, különféle alternatív vízkezelési eljárásokkal foglalkoztak, amelyek hatékonyságát többek között mikrobiológiai eszközökkel is jellemeztek. A projekt keretében a Szegedi Tudományegyetemen működő kutatócsoportok tagjai 6 konferencián (részben nemzetközi, részben hazai) vettek részt, ahol 14 előadással (szóbeli és poszter) mutatták be az elért kísérleti eredményeket. Eddig négy kézirat készült el, melyeket színvonalas tudományos folyóiratokba küldtek be közlésre. Az együttműködés keretén belül a szegedi egyetem munkatársai rendszeresen látogatták a szerb fél laborjait tudományos munka céljából, és az Újvidéki Egyetem kutatói is rendszeresen, minden trimeszterben voltak itt 1-1 hétre közös méréseket végezni. A szerb fél már szervezett egy workshopot, most Szegeden december 1-jén és 2-án tartanak majd hasonlót a SZAB-székházban, ahol hazai meghívott előadók mellett elsősorban a projekt résztvevői mutatják be a 18 hónap alatt elért eredményeket. A projekt keretén belül az abban vállalt célok teljesítése érdekében több műszer beszerzésére is sor került, úgy, mint AOX analizátor, ami a célvegyületek átalakulása során képződött szervetlen halogenidek és a szerves molekulákban még kötésben lévő halogenidek mennyiségét méri. Emellett számos kisebb értékű műszerrel is bővült a Szegedi Tudományegyetem műszerparkja, valamint a toxikológiai mérések kivitelezéséhez egy luminiméter beszerzése is megtörtént. A projekt még év vége előtt befejeződik.

(X)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.