A többség háttéralkut sejt az MSZP és a DK között

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásában a válaszadók többsége úgy vélte, nincs szó igazi szakításról a Magyar Szocialista Párt és a Demokratikus Koalíció között, “a két utódpárt viszonyában inkább háttéralku sejthető” – olvasható az intézet felmérésében, amelyet kedden juttatott el az MTI-hez.

Mint írták, a Jobbik és a DK szimpatizánsainak 74-74 százaléka, a MSZP és a Lehet Más a Politika táborának pedig 66, illetve 54 százaléka vélt felfedezni titkos megállapodást a háttérben.
A Nézőpont Intézet szerint az elválás egyértelmű vesztese az MSZP, mivel a párt támogatottsága az intézet októberi felmérése szerint még 17 százalék volt, november 7. és 10. között, a pártszakadás után készített közvélemény-kutatásában már csak 10 százalék. A megmaradt szocialista tábor 59 százaléka saját bevallása szerint a következő választáson Gyurcsány Ferenc pártjára szavazhat – írta az intézet, kiemelve: “a morzsolódó baloldali táborból Gyurcsány Ferenc már az első napokban két százalékot szakítani tudott”.

Megjegyezték: a volt miniszterelnök hívei egyelőre bizonytalanok. Ezt jelezheti az is, hogy az aktív szavazók körében az MSZP támogatottsága 24-ről 13 százalékra csökkent, miközben a Demokratikus Koalíció mindössze három százalékot vonzott magához.
A felmérés szerint jelenleg a válaszadók csaknem kétharmada (62 százalék) elképzelhetetlennek tartja, hogy a következő választáson baloldali pártra szavazzon. Ezzel együtt az MSZP szimpatizánsainak 88 százaléka, a DK támogatóinak pedig 92 százaléka azt felelte, biztosan kitart a következő választásig pártja mellett.
A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása november 7. és 10. között, országos reprezentatív mintán, ezer ember telefonos megkérdezésével készült a Magyar Nemzet megrendelésére.

Előző sztori

Kövér László szigorítaná a házszabályt

Következő sztori

Ismét szmogriadó Szegeden