Közélet

A romastratégia minden szegényen segíteni akar

A romastratégia minden szegényen segíteni akar

2011. november 24., csütörtök
A romastratégia minden szegényen segíteni akar

A magyar romastratégiával, annak intézkedéseivel a kormány a mélyszegénységben élő embereken akar segíteni, és nem csak a kisebbséghez tartozókon - erről Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár beszélt a témában tartott csütörtöki, budapesti konferencián.

A fideszes politikus szerint a romákat célzó szociálpolitikai programokból nem szabad kizárni senkit, aki hozzájuk hasonló rossz helyzetben van, de mint mondta, kifejezetten odafigyelnek arra, hogy a program elérje a romákat. Az államtitkár elmondta, a magyar romastratégia két "nyomvonalon" halad; az egyik a szociális integrációról, a másik speciálisan a romákról szól. Ezzel összefüggésben arra mutatott rá, hogy az Európai Unió nem támogat etnikai alapra épített integrációs programokat, de a szociális kisebbségeknek, sérülékeny társadalmi csoportoknak, rétegeknek szólókat igen. A romák, illetve a mélyszegénységben élők helyzetéről szólva elmondta, ma Magyarországon 10 millió ember közül több mint 3 millióan élnek szegénységben, közülük 1,2 millióan mélyszegénységben. Hozzátette: ezeknek az embereknek már nincs esélyük arra sem, hogy az adósságspirálból kikeveredjenek.

Balog Zoltán

arra is rámutatott, hogy a 750 ezerre becsült roma népesség mintegy kétharmada él mélyszegénységben, ez pedig azt jelzi, a segítségnyújtás során el kell érni a romákat és a nem roma magyarokat is. Felidézte azt is, hogy a rendszerváltás előtt ugyan viszonylag jobban éltek a romák, ám a mesterséges helyzet fenntartása már magában hordozta a katasztrófát, ezért is váltak az elmúlt két évtized veszteseivé a cigányok. Úgy fogalmazott: "nem fogadható el, hogy diktatórikus keretek között valamilyen társadalmi terület jobban működjön, mint demokratikus keretek között". Az államtitkár fontosnak mondta, hogy a romákkal kapcsolatos kérdéseket ne használják fel politikai erők hangulatkeltésre. Az egyházi és politikai vezetők felelősségére is rámutatott, arra, hogy személyes kiállásukkal formálhatják a társadalmi közgondolkodást. Ezzel összefüggésben utalt Orbán Viktor miniszterelnöknek egy - a médiában szerinte kevés visszhangot kapott - parlamenti felszólalására is, amikor a Jobbik vádjait visszautasítva kiállt a romák emberi méltósága mellett. A konkrét kormányzati intézkedések között említette, hogy kétezer roma nőt képeznek ki szociális asszisztensnek. Mint mondta, a képzésben résztvevőknek szerepük lesz abban, hogy az államot összekössék a roma társadalommal, hidat építsenek, kapcsolatokat alakítsanak ki, segítsék a többség és a kisebbségek közötti megértést, a közösségi normák tiszteletét. Balog Zoltán arról is beszélt, hogy erős kulturális identitás nélkül nem lehet integrálódni. Véleménye szerint, ha egy etnikai csoportnak nincs világos képe magáról, akkor nem lehet integrálni a társadalomba. Úgy vélte, az általános iskolákban roma népismeretet kellene tanítani. Közlése szerint

Székely János

katolikus püspök e témában megjelent könyvét szeretnék tankönyvként akkreditáltatni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.