Egészség

A diabéteszről értekeztek a Városházán + FOTÓK

A diabéteszről értekeztek a Városházán + FOTÓK

2011. november 14., hétfő
A diabéteszről értekeztek a Városházán + FOTÓK

A Diabétesz Világnapja alkalmából a cukorbetegség veszélyeiről, megelőzéséről és kezeléséről tartott konferenciát Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Tisza-parti Cukorbetegek Közhasznú Egyesülete hétfő délután a Városháza dísztermében.

Sokakat érintő, alattomos és rendkívül veszélyes betegségre hívja fel a figyelmet a minden évben november 14-én megrendezett Diabétesz Világnap. Ezen a napon született

Frederick Banting

, akinek

Charles Besttel

közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez. A világnapot a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és tagszervezetei világszerte megrendezik - Szegeden a Tisza-parti Cukorbetegek Közhasznú Egyesület és az önkormányzat tartott konferenciát a Városháza dísztermében hétfő délután. A világnap fontosságát a megjelentek száma is igen jól tükrözi: negyed órával az esemény kezdete előtt már alig lehetett szabad ülőhelyet találni a teremben.

Nincsenek egyedül

Egy kilencvenes évek elején készített kutatás százmillió cukorbeteget saccolt a világon, a borúlátóbb számítások alapján ez a szám rövidesen a duplájára nőhet - húzta alá

Berki Viola

, a Tisza-parti Cukorbetegek Közhasznú Egyesületének elnöke. A szervezet 1991 óta dolgozik azon, hogy megismertesse az emberekkel a betegség kialakulásának legfőbb okait, megelőzésének lehetőségeit, illetve hogy egészséges életmódra neveljen, amivel a diabétesz mellett számos más betegség is megelőzhető. Az egyesület elnöke felhívta a figyelmet: a cukorbetegeket minden hónap első csütörtökén tanácsadással, előadásokkal, szervezett programokkal és orvosi vizsgálatokkal várják a Senior Centerben (Szeged, Eszperantó utca 1.) tartott rendezvényükre. A betegek itt egymásnak is segíthetnek, megbeszélhetik problémáikat, és szakértők segítségét is igénybe vehetik.

Solymos László alpolgármester nyitóbeszédében a rendezvény fontosságát hangsúlyozta ki. Az egészség a legnagyobb érték, így minden ehhez hozzájáruló kezdeményezésnek teret és támogatást kell nyújtani - mondta az alpolgármester, kiemelve: a diabétesz egy alattomos, sokáig tünetek nélkül működő betegség, ami naponta több embernek okoz maradandó károsodást, ezért külön örül, hogy ekkora sikere van a konferenciának.

Sok újítást hozhat a civil törvény

A rendezvény vendége volt Kincses János, a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének (MACOSZ) elnöke, aki szerint izgalmas és mozgalmas változtatások előtt állnak a cukorbetegek, valamint a velük foglalkozó civil szervezetek is. Hamarosan elfogadásra kerülhet a civil törvény, mellyel számos újítás, változás érkezik majd. Mint mondta: a jelenlegi gazdasági problémák mellett nehéz lesz látványos eredményeket felmutatni, a fő cél így elsősorban az, hogy az eddig elért vívmányait megvédje a szervezet. Tétlenek azonban semmiképp sem maradhatnak: két nagy sikerről is beszámolhatott Kincses János: egyrészt a MACOSZ idén ünnepelte alapításának huszadik évfordulóját, melynek alkalmából kitüntetésekkel, elismerésekkel jutalmazták a szervezet legkiválóbb tagjait. Másrészt pedig az idei évtől a cukorbetegséget kiemelt figyelemmel kezeli az ENSZ is, hiszen a modern világ egyik legelterjedtebb betegségévé nőtte ki magát. A MACOSZ elnöke szerint Magyarországon a lakosság 12%-a érintett a cukorbetegségben, bizonyos számítások alapján pedig 2030-ra a lakosság közel harmada szenvedhet majd a diabétesz valamelyik formájában. "Természetesen ez csak a legrosszabb forgatókönyv, mégis mutatja, miért kell kiemelt figyelmet fordítani rá. Már óvodás kortól nevelni kell a gyereket az egészségtudatos életmódra, sok gond megelőzhető ezzel" - tette hozzá Kincses János.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.