Közélet

Vona: '56 harcát mindennapjainkban kell folytatni az igazságért és a szabadságért

Vona: '56 harcát mindennapjainkban kell folytatni az igazságért és a szabadságért

2011. október 23., vasárnap
Vona: '56 harcát mindennapjainkban kell folytatni az igazságért és a szabadságért

Ötvenhat harcát nem pusztán megemlékezéseken kell felelevenítenünk, azt mindennapjainkban kell folytatni az igazságért és a szabadságért - mondta Vona Gábor vasárnap Gyöngyöspatán, a helyi önkormányzat ,56-os ünnepségén.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökének szavai szerint ,56 küzdelme nem ért véget, hiszen a szabadságharc céljai, az igazság és a szabadság, a mai napig nem teljesültek. A harcot azért is folytatni kell, hogy 55 év múlva az akkori ifjúság azt mondhassa rólunk, mostani magyarokról: megtették amit megkövetelt a haza - tette hozzá. A politikus úgy vélekedett, már 1990-ben, "a sokak által gengszterváltozásnak nevezett hatalomátmentéskor elsikkasztották" ,56 céljait, és megtaposták ,56 emlékét 2006. október 23-án is, amikor gyermekeket és idős embereket kardlapoztak meg az újra véráztatta pesti utcán. Szabad-e az az ország, amelynek politikusai pártoktól függetlenül, időről időre az amerikai nagykövethez kell hogy járuljanak, illetve amely miniszterelnökének Brüsszelbe kell mennie a nemzeti ünnepen - tette fel a kérdést Vona Gábor, utalva

Orbán Viktor

október 23-i brüsszeli útjára célozva. Az ünnepség kezdetén

Juhász Oszkár

, a település jobbikos polgármestere "Adjon az isten!" köszöntéssel üdvözölte a község művelődési házában egybegyűlteket, amelyre a közönség egy része "Szebb jövőt!" felkiáltással válaszolt.

A romák inkább távol maradtak

Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy a közönség soraiból távol maradtak a település roma lakói; a helyi általános iskola tanulói a forradalmat felelevenítő műsorukat jobbikos pártzászlóval dekorált háttér előtt adták elő.

Farkas János

, a gyöngyöspatai cigány közösség vezetője az MTI érdeklődésére azt mondta, hogy ők is szerettek volna megemlékezni az 56-os forradalomról, ám amikor értesültek Vona Gábor látogatásáról, úgy döntöttek, a provokáció elkerülése érdekében nem vesznek részt az ünnepségen. A nemzeti ünnep napján Gyöngyöspatán fokozott rendőri ellenőrzés volt érvényben. A Heves megyei településen azt követően alakult ki etnikai jellegű feszültség, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől két héten át járőröztek Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt, majd a Jobbik március 6-án - Vona Gábor akkori megfogalmazása szerint - "magyarpárti" demonstrációt rendezett a községben. Ezek után a Véderő elnevezésű szervezet az április 22-24. közötti időszakra katonai és önvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett a község határába, ám a rendezvény megnyitását a rendőrség megakadályozta. Juhász Oszkárt július 17-én választották a község polgármesterévé; elődje, aki függetlenként irányította a falut, áprilisban mondott le a tisztségről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.