Vona: ’56 harcát mindennapjainkban kell folytatni az igazságért és a szabadságért

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ötvenhat harcát nem pusztán megemlékezéseken kell felelevenítenünk, azt mindennapjainkban kell folytatni az igazságért és a szabadságért – mondta Vona Gábor vasárnap Gyöngyöspatán, a helyi önkormányzat ,56-os ünnepségén.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökének szavai szerint ,56 küzdelme nem ért véget, hiszen a szabadságharc céljai, az igazság és a szabadság, a mai napig nem teljesültek. A harcot azért is folytatni kell, hogy 55 év múlva az akkori ifjúság azt mondhassa rólunk, mostani magyarokról: megtették amit megkövetelt a haza – tette hozzá.
A politikus úgy vélekedett, már 1990-ben, “a sokak által gengszterváltozásnak nevezett hatalomátmentéskor elsikkasztották” ,56 céljait, és megtaposták ,56 emlékét 2006. október 23-án is, amikor gyermekeket és idős embereket kardlapoztak meg az újra véráztatta pesti utcán.

Szabad-e az az ország, amelynek politikusai pártoktól függetlenül, időről időre az amerikai nagykövethez kell hogy járuljanak, illetve amely miniszterelnökének Brüsszelbe kell mennie a nemzeti ünnepen – tette fel a kérdést Vona Gábor, utalva Orbán Viktor október 23-i brüsszeli útjára célozva.
Az ünnepség kezdetén Juhász Oszkár, a település jobbikos polgármestere “Adjon az isten!” köszöntéssel üdvözölte a község művelődési házában egybegyűlteket, amelyre a közönség egy része “Szebb jövőt!” felkiáltással válaszolt.

A romák inkább távol maradtak

Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy a közönség soraiból távol maradtak a település roma lakói; a helyi általános iskola tanulói a forradalmat felelevenítő műsorukat jobbikos pártzászlóval dekorált háttér előtt adták elő.
Farkas János, a gyöngyöspatai cigány közösség vezetője az MTI érdeklődésére azt mondta, hogy ők is szerettek volna megemlékezni az 56-os forradalomról, ám amikor értesültek Vona Gábor látogatásáról, úgy döntöttek, a provokáció elkerülése érdekében nem vesznek részt az ünnepségen.

A nemzeti ünnep napján Gyöngyöspatán fokozott rendőri ellenőrzés volt érvényben.
A Heves megyei településen azt követően alakult ki etnikai jellegű feszültség, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől két héten át járőröztek Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt, majd a Jobbik március 6-án – Vona Gábor akkori megfogalmazása szerint – “magyarpárti” demonstrációt rendezett a községben. Ezek után a Véderő elnevezésű szervezet az április 22-24. közötti időszakra katonai és önvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett a község határába, ám a rendezvény megnyitását a rendőrség megakadályozta. Juhász Oszkárt július 17-én választották a község polgármesterévé; elődje, aki függetlenként irányította a falut, áprilisban mondott le a tisztségről.

Előző sztori

Kopjafa a “magyar gulág” szegedi áldozatainak + FOTÓK

Következő sztori

Labdarúgás: idegenben verte a Sándorfalva a SZVSE-t + FOTÓK