/

Takarékosság és átszervezések a honvédelmi tárcánál

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A honvédelmi kiadások jövőre nem érik el a GDP egy százalékát, holott a NATO két százalékot vár el, s a takarékosság miatt komoly átalakítások lesznek a Honvédelmi Minisztériumnál (HM) és háttérintézményeinél.

A Magyar Nemzet a szerdai számában Simicskó Istvánnak, a HM parlamenti államtitkárának az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti biztonságának kedden tartott ülésén elhangzott szavait idézve azt írja, hogy 2012-től csökkentett létszámú szervezeti egységek látják el például több hivatal feladatait. Ilyen a HM Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatala, a HM Nemzetközi Fegyverzet-ellenőrzési Hivatala és a HM Belső Ellenőrzési Hivatala, amelyek esetében nyilván racionalizálás, nyugdíjazások várhatók – olvasható a lapban.

Simicskó István – a Magyar Nemzeti cikke szerint – a bizottsági ülésen hangsúlyozta, hogy a szűkös költségvetés ellenére a HM el tudja majd látni alapfeladatait a jövő évben. Emellett olyan kiemelt célokat is el tudnak érni – mondta az államtitkár -, mint az önkéntes tartalékos rendszer kiépítése, amely több ezer fővel növeli a honvédség létszámát. A jelentkezők számára a szaktárca 1,2 milliárd forint rendelkezésre állási díjat irányzott elő.

Iváncsik Imre MSZP-s politikus azt emelte ki – olvasható a Magyar Nemzetben -, hogy a kormány nem vette figyelembe a tárca többletforrás igényét, emiatt minden területen jelentős megszorításra lesz szükség. Nem sikerül növelni a létszámkeretet sem az engedélyezett 29 ezer 700 főre, s nem jut pénz illetményemelésre sem. Simicskó István erre reagálva azt közölte, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy a mostani ciklusban legyen béremelés, és a nettó bércsökkenés miatt pedig továbbra is bérkompenzációt kívánnak nyújtani a honvédség alkalmazottainak.

Előző sztori

Biliárd: bajnoki cím küszöbén a Szegedi Biliárd SE

Default thumbnail
Következő sztori

Középiskolások pénzügyi kultúráját vizsgálták az SZTE kutatói

Legutóbbi hasonló cikkek