Kultúra

Szeged festőjének két kiállítása Finnországban

Szeged festőjének két kiállítása Finnországban

2011. október 4., kedd
Szeged festőjének két kiállítása Finnországban

A Szeged festőjének tartott Vinkler László (1912-1980) munkáiból két kiállítás is nyílik a héten Finnországban: szerdától a helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központban, csütörtöktől pedig Szeged testvérvárosában, Turkuban látható tárlata.

Turku és Szeged 1971 óta ápolja a testvérvárosi kapcsolatokat, idén a 40 éves évfordulót ünnepli Vinkler László kiállításával - mondta el az MTI-nek Márkus Ildikó, a magyar intézet igazgatója. A nagyszerű festő több korszakát bemutató tárlatok anyagát Szeged város jóvoltából láthatja mind a helsinki, mind pedig a turkui közönség. A jubileumra szegedi önkormányzati küldöttség is érkezett kedden a finn fővárosba

Kardos Jánossal

, a szegedi Oktatási, Kulturális és Sportiroda vezetőjével az élen és Turkuban tárgyalásokat folytat majd a kulturális kapcsolatok további bővítéséről - tette hozzá az igazgató. Szeged finnországi testvérvárosa, Turku a dél-nyugati régió központja, 1809 és 1812 között az ország fővárosa volt és ott alapították az első egyetemet is. Turku ma Finnország második legforgalmasabb tengeri kikötője, és a lakosság úgy tartja, hogy a város Finnország nyugati kapuja. A helsinki magyar intézet számára összeállított tárlatot Kardos János fogja megnyitni, csakúgy, mint a turkui nagy kiállítást, amelyen a szegedi Éremverde érmeiből, kisplasztikáiból is ízelítőt kaphat a közönség. Mindkét eseményen három szegedi művész:

Katona Judit

énekes,

S. Dobos Márta

hegedűművész és

Klebniczki György

zongorista ad koncertet. Műsorukon

Bartók, Kodály, Liszt, Bizet

és

Vivaldi

művei szerepelnek, de - ahogy Katona Judit a honlapján írja - emellett néhány ismert finn dallamot is meghallgathat tőlük a közönség. A kiállító művész, Vinkler László Szabadkán született 1912-ben, a Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1935-ben diplomázott, mestere volt

Glatz Oszkár

és

Karlovszky Bertalan

. A Római Magyar Akadémián töltött majdnem egy évet, majd tanulmányutat tett Párizsban és Szicíliában. 1947-ben fölkérésre megalapította a szegedi Tanárképző Főiskola rajz- és művészettörténeti tanszékét és vezette is 1957-ig, amikor politikai okokból eltávolították. Kísérletező művész volt, szellemi rokona az Európai Iskolának és a Szentendrei Művésztelepen alkotóknak. Németh László író azt mondta róla, hogy "Vinkler ismerte és őrizte a hagyományt, de nyitott volt az újítás iránt is." Alkotás közben érte a halál 1980-ban, sírját a város örökös gondozásba vette. Vinkler László műveinek nagy részét a szegedi Móra Ferenc Múzeumban őrzik. Kiállítása Helsinkiben és Turkuban november 21-ig tart nyitva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.