Közélet

Népszámlálás nélkül ellehetetlenülnének a közvélemény-kutatók

Népszámlálás nélkül ellehetetlenülnének a közvélemény-kutatók

2011. október 2., vasárnap
Népszámlálás nélkül ellehetetlenülnének a közvélemény-kutatók

A közvélemény-kutató cégek a népszámlálás adataira alapozzák tevékenységüket, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint azok jóformán ellehetetlenülnének, ha nem volnának 10 évente összeírások, mert nem tudnának jó népességi mintát választani a kutatásaikhoz.

Virágh Eszter

, a KSH népszámlálási szóvivője az októberi összeírás kapcsán az MTI-nek elmondta: a közvélemény-kutató cégek a népszámlálási adatok alapján választanak maguknak reprezentatív mintát, és meghatározzák, hogy a megkérdezettek körében legyenek egyebek mellett falusiak, kisvárosiak, középvárosiak, nagyvárosiak, különböző iskolai végzettségű emberek, nők és férfiak, munkanélküliek és meghatározott foglalkozásokhoz köthető lakosok egyaránt, illetve a különböző korcsoportokhoz tartozók is. A szóvivő a népszámlálást egy fényképfelvételhez hasonlította, amely az elkészültekor friss adatokat tartalmaz, de az idő elteltével öregszik, vagyis később a népesség új összetevőit már nem kellőképpen ismerik, csak a születési, halálozási adatokat. Mint mondta, azt sem tudják pontosan, hogy "a fényképből ki hogyan halt ki", és ahogy romlik a minta, úgy romlik a közvélemény-kutatás eredménye. "A végén eljöhetne az az áldatlan állapot, hogy a közvélemény-kutatás nyilvánosságra hozott eredménye esetleg egyenlő arányban informál és dezinformál" - fogalmazott Virágh Eszter. Utalt arra, hogy az idő előrehaladtával a népszámlálás által készített adatsor már egyre kevésbé ad reális képet, ezért kell időről időre népszámlálásokat tartani. Példaként hozta fel, hogy ha Miskolcról és környékéről egy pártreferencia-felmérést szeretnének készíteni és ehhez meghatározott mintájú embercsoportra van szükségük, nem biztos, hogy megtalálják, ha a 10 évvel korábbi népszámlálás adatait veszik figyelembe, mert azok már idejétmúltak. Közlése szerint a népszámlálást 2010 eleje és 2011 vége között kell tartani az ENSZ-ajánlás alapján, amelyhez az Európai Unió is csatlakozott. Az időintervallumból következik, hogy zömmel már lezajlott a mintegy 190 országot érintő népszámlálás-sorozat, melynek eredményeként lehet majd látni a Föld népességének összlétszámát. Ezekkel a konkrét felmérésekkel igazolható az, amit a legutóbbi, 10 éve végzett népszámlálás utáni úgynevezett népesség-továbbvezetések (amelyek a születések és halálozások évenkénti összesítését, valamint a bevándorlók és a kivándorlók számának hozzáadását, illetve kivonását jelentik) alapján valószínűsítenek a demográfusok, hogy a világ népessége jelenleg 7 milliárd körül van - fűzte hozzá a KSH népszámlálási szóvivője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.