Jobbik: a jövőben is felemeljük szavunkat a kegyeletsértések ellen

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Jobbik szívén viseli a hazájukért hősi halált halt katonák sírhelyeinek sorsát, és a jövőben is fel fogja emelni szavát a történelemhamisítások, kegyeletsértések ellen – közölte a párt nemzetpolitikai kabinetjének elnöke szombaton az MTI-vel.

Szávay István országgyűlési képviselő közleményében mindezt azzal kapcsolatban tudatta, hogy írásbeli kérdésére válaszolva Hende Csaba honvédelmi miniszter tájékoztatta őt a romániai hadisírgondozás témájában.
Az ellenzéki politikus – mint írta – az Ojtozi-szorosnál fekvő Sósmező hősi temetőjében elkövetett kegyeletsértésre hívta fel a tárcavezető figyelmét. Kifejtette: az első és második világháborús harcokban Sósmezőnél elesett honvédek földi maradványait katonai temetőbe helyezték, közepén egy háborús emlékművel. “Mára a település teljesen elrománosodott, és katonai sírkertjéből is kiszorultak a magyar nevek. Évről évre egy-egy sír felirata megújult, ám a felújítást követően a magyar és a német nevek eltűntek, s helyükre ‘román hősök’ nevei kerültek” – fejtette ki, hozzátéve, hogy egyebek mellett arról érdeklődött Hende Csabától, mit kíván tenni az ügyben a kormányzat.

A miniszter a válaszában – idézte Szávay István – arról tájékoztatott, hogy Magyarország 2008-ban kötött Romániával egy államközi megállapodást a hadisírok kölcsönös gondozásáról, s ennek jegyében Magyarország azonnal szót emelt az említett eset ellen; a cél pedig az, hogy a feltárt történeti adatok alapján állítsák helyre a sírkertet, amely a tervek szerint jövőre meg is történhet.

Előző sztori

Bográcsoztak a romák Csanádpalotán + FOTÓK

Következő sztori

Labdarúgás: nem bírt egymással az UTC és a Tápé + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek