Közélet

Főhajtás az elesett román katonák előtt + FOTÓK

Főhajtás az elesett román katonák előtt + FOTÓK

2011. október 26., szerda
Főhajtás az elesett román katonák előtt + FOTÓK
A román fegyveres erők napja alkalmából a Belvárosi Temetőben a Szegedi Román Főkonzulátus és a Szegedi Polgármesteri Hivatallal közös megemlékezést és koszorúzást tartott a II. világháborúban elesett román katonák emlékére. Az esemény jelentőségét növeli, hogy az idén restaurálták a város költségvetéséből a Román Hősök Emlékművét. Aurel Becan ortodox tisztelendő atya szentmiséjét követően Victor Micula, a Román Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövete szólt az egybegyűltekhez. "Ez a nap minden évben alkalmat ad a román katonák hősiességének felidézésére, amelyet évszázadokon át háborúban viseltek a román állam szabadságáért, egységéért és függetlenségéért" – hangsúlyozta a nagykövet. A II. világháború folyamán a román nemzet feláldozott 794 ezer katonát, amelyből 96 630-an meghaltak, a többi megsebesült vagy eltűnt. "A jelenleg fennálló nemzetközi feltételek mellett egy nemzet sem képes csak a saját erőforrásából a biztonságát szavatolni" – folytatta a nagykövet. "A biztonság és stabilizáció az európai nemzetek közös erőfeszítése árán valósítható meg. A román és a magyar katonák részvétele nemzetközi békemissziókban hozzájárul a nemzetközi erőfeszítések támogatásához. A NATO- és EU-tag román és magyar nemzet érdekei ugyanazok."

Kölcsönös gesztusok

A megemlékezésen részt vett a magyar honvédelmi minisztérium képviselője, Tóth Zsolt, a szegedi polgármesteri hivatal delegációja, Gheorghe Ciuhandu, Temesvár polgármestere, továbbá a Magyarországra akkreditált román képviseletek, a szegedi román kisebbségi önkormányzat képviselői is. Temesvár polgármestere, Gheorghe Ciuhandu hangsúlyozta, a két város kölcsönös tiszteletének ékes bizonyítéka, hogy Temesváron is nem túl régen hasonló kommemorációt tartottak a II. világháborúban fogságba esett magyar, német és román katonák emlékére. "A háború befejezése után 50 évvel az EU-nak köszönhetően a térségben biztosítva van a béke" – fogalmazott a polgármester s megragadta az alkalmat, hogy innen, Szegedről köszöntse a 90. születésnapját nemrégen ünneplő Mihály királyt, aki a román hadsereg főparancsnoka volt a háború időszakában. "Ezek a katonák idegen, de mégis baráti földben nyugszanak" – fejezte be a polgármester. A szegedi román kisebbségi önkormányzat elnöke, Gheorghe Petrusan beszédében kitért a halottak napjára, amikor az emberek gondolatait, érzelmeit halottai emléke tölti ki. "Mi is ezzel a céllal gyűltünk össze, hogy fejet hajtsunk azon román állampolgárok szimbolikus sírja előtt, akik a II. világháború idején segítették a közös ellenség elűzését az ország területéről és az emberiség leggyűlöltebb ideológiájának a legyőzéséért harcoltak, amelynek neve: fasizmus" – hangsúlyozta. A megemlékezés végén a küldöttségek koszorúkat helyeztek el az emlékmű talapzatánál, Szeged város nevében Mózes Ervin címzetes főjegyző koszorúzott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.