Közélet

Elhunyt Máté Lajos rendező, az Új Színház örökös tagja

Elhunyt Máté Lajos rendező, az Új Színház örökös tagja

2011. október 29., szombat
Elhunyt Máté Lajos rendező, az Új Színház örökös tagja

Meghalt szombat reggel, 83 éves korában Máté Lajos rendező, az Új Színház örökös tagja, az 1970-es, 1980-as évek színházi amatőrmozgalmának legendás alakja - közölte a színház az MTI-vel.

Máté Lajos

még húszéves sem volt, amikor már rendezőasszisztens volt a

Várkonyi Zoltán

vezette Művész Színházban. Néhány félbehagyott bölcsészettudományi szemeszter után ragadt a színház világában, ahonnan soha többé nem szabadult: rendezőként, színésznevelőként, pályakezdőket útjukra bocsájtóként tevékenykedett - olvasható az Új Színház közleményében. A Művész Színház megszüntetése után a

Major Tamás

vezette Nemzeti Színházban "sameszkedett" tovább. Közben hivatalos bizottság előtt levizsgázott a rendezés tudományából. Rendezőként Győrben és Békéscsabán dolgozott, majd otthagyta a hivatásos színházi világot. Az akkoriban Népművelési Intézetnek nevezett hivatal képviselőjeként amatőr társulatok pártfogója lett. A Criticai Lapok Könyvek kiadásában 2005-ben jelent meg Máté Lajos naplója, a Samesz voltam a Művész Színházban. Ma az Új Színház működik abban az épületben, és e könyv megjelenésekor lett Máté Lajos tizenegy művésztársával az Új Színház örökös tagja. Máté Lajos temetéséről később intézkednek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.