Közélet

Éhségsztrájkba kezdtek az egyetem hallgatói + FOTÓK

Éhségsztrájkba kezdtek az egyetem hallgatói + FOTÓK

2011. október 21., péntek
Éhségsztrájkba kezdtek az egyetem hallgatói + FOTÓK

Közel száz ember vonult be este hat órakor a Szegedi Tudományegyetem Auditorium Maximumába, hogy megkezdjék a határozatlan időre, de leghamarabb hétfőig hirdetett éhségsztrájkjukat a felsőoktatási törvénytervezet ellen.

Tömve volt az Egyetem utca a késő délutáni órákban: körülbelül száz diák sorakozott fel ruhákkal, párnákkal és hálózsákokkal felszerelkezve, hogy este hat órától az Auditorium Maximum teremben megkezdje

a napokban meghirdetett éhségsztrájkot

. A diákok legkorábban a hétfőre tervezett demonstrációig vállalták, hogy csak folyadékot vesznek magukhoz, hogy ezzel tiltakozzanak a készülő felsőoktatási törvénytervezet ellen.

Hoffmann-egypercesek

Egy éjjeli melegedő hangulatát idézte péntek este a Szegedi Tudományegyetem bejárata: egy sereg diák sorakozott fel az utcán nagy szatyor ruhával, ágyneművel és matraccal a kezében. A tanulók egy egész hétvégét szeretnének közösen eltölteni az egyetem épületében, mindeközben egy falatot sem magukhoz véve, hogy ezzel tiltakozzanak a készülő közoktatási törvénytervezet ellen. Kizárólag ásványvizet fogyasztanak ez idő alatt, amit az EHÖK biztosított a számukra.

Sokan, sokféle felszereléssel készültek az önsanyargató hétvégére. Voltak, akik jól bevacsoráztak a koplalás előtt, mások már napok óta szoktatják szervezetüket a kevesebb élelemhez, hogy minél kisebb sokkhatás legyen a teljes megvonás. Gáti Zsolt harmadéves orvostanhallgató a barátaival érkezett a megmozdulásra, a meleg ruhák mellett filmeket is hozott a laptopján, amivel majd elüthetik az időt. Számítógépet egyébként többen vittek még rajtuk kívül, a sztrájk szervezői rájuk is gondoltak: hosszabbítókkal tekerték körbe a termet, és ingyenes internet-elérhetőséget is biztosítottak. Egyébként sem fognak unatkozni a sztrájkolók a hétvége alatt, a szervezők számos programmal készültek: előadókat hívtak, közös vetítéseket tartanak majd, lesznek társasjátékok és közös programok is. Aki akar, a hétfői demonstráció előkészítésében is segédkezhet, táblákat, szórólapokat fognak készíteni a hétvége során. "Hoffmann-egypercesek" címmel rövid videókat is forgatnak majd, ahol a tanulók elmondhatják az oktatási törvénytervezettel kapcsolatos legfőbb problémáikat.

Alakformáló demonstráció

"Nem egy párt ellen, hanem kimondottan a felsőoktatási törvénytervezet miatt vagyunk itt. Emellett fogyókúrának sem rossz ez a pár nap" - árulta el portálunknak három vidám diáklány az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kartól (SZTE ETSZK), akik nem szerették volna elárulni a nevüket. Fontosnak tartották, hogy eljöjjenek, hiszen a továbbtanulásukat, elhelyezkedési lehetőségeiket féltik a kormány oktatási reformjaitól. Társasjátékot, kártyát és laptopot is hoztak magukkal, és persze hálózsákot, amihez már csak egy többé-kevésbé vízszintes felületet kell majd találniuk a lépcsős, lefelé lejtő előadóteremben. "Szeretném kihangsúlyozni, hogy mindenki önként, saját felelősségre érkezett ide, így figyeljünk magunkra, egymásra. Aki rosszul van az nyugodtan menjen ki, a fő célt már elértük azzal, hogy ilyen sokan megjelentünk" - mondta Juhász Tamás Imre, a sztrájk egyik szervezője, miután a teremben megköszönte a jelenlévőknek, hogy elvállalták ezt az embert próbáló feladatot. Hozzátette: Szeged mindig is az egyetemi mozgalmak egyik központja volt, 1956-ban itt alakult meg a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége, és az elmúlt évtizedek több egyetemi demonstrációja is a városból terjedt szét. Az SZTE EHÖK Sztrájkbizottsága is jelen van a demonstráción, és bár nyilatkozatával egyik sem szerette volna ellopni a főszerepet a hallgatóktól, azt elárulták: bíznak benne, hogy ezzel a radikális lépéssel komolyabban veszik majd kéréseiket, mint egy hagyományos demonstrációval. Az éhségsztrájk határozatlan időre hirdették meg, egyedül a hétfői, illetve az október 27-én Budapestre hirdetett országos tüntetés ideje alatt függesztik fel. A demonstrációt Facebookon is követhetjük, de portálunk is hírt ad majd az Auditórium Maximumban történtekről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.