Közélet

Civil Városi Unió: pártsemlegesen Szegedért

Civil Városi Unió: pártsemlegesen Szegedért

2011. október 5., szerda
Civil Városi Unió: pártsemlegesen Szegedért

Szegeden nincs kitalálva, hogy merre is haladjon a város, nincs egységes koncepció, erre jó példa a most megnyílt Árkád – állítja Vida Sándor, a nemrégiben alapított Civil Városi Unió Egyesület elnöke.

- Honlapjukon azt írják, hogy a csalódottság hívta életre idén áprilisban az egyesületet. Szegeden számtalan civil szervezet működik, mi szükség van egy újabbra? Céljaik miben különböznek a már meglévő egyesületekétől?

- Civil szervezetből valóban van bőven, országos szinten is, gondoljunk csak a

Seres Mária

által életre hívott Civil Mozgalomra. Sajnálom, hogy ez a civil kezdeményezés nem ért el 1 százalékot a tavalyi választásokon, mert akkor állami támogatást kaphatott volna. Szegeden viszont megszűntek az ernyőszervezetek, vagy "elfáradtak", vagy valamelyik politikai oldal mellett kötelezték el magukat. Nagyon nehéz a politikától távol maradni, de látjuk a közvélemény-kutatásokból is, hogy az emberek egyre inkább elzárkóznak a pártoktól. Magyarországon egyfajta turáni átok ül 1100 éve lassan, vagy az egyik oldalon áll az egyik ember, vagy a másikon, de főleg egymással szemben állunk. Sajnos ez a jellemző. Arra teszünk kísérletet, hogy összefogjuk mindazokat az akár baloldali, akár jobboldali érzelmű embereket, akik Szegedért szeretnének tenni. Pártoktól független fórumot kívánunk létrehozni, ami a jelen környezetben nagyon nehéz, de talán az emberek többsége úgy gondolja, hogy azon célok mellé kell odaállni, ami nekik és a városnak jó, nem pedig egy adott párt érdekeinek felel meg. A Civil Városi Unió egyfajta ernyőszervezetként szeretné a civileket összefogni, képviselni. Látható ugyanis, hogy egyenként, részérdekeket képviselve esélyük sincs hatékonyan beleszólni a város ügyibe.

- Hangsúlyozta a pártsemlegességet, mégis a helyi politikába bele kívánnak szólni valamilyen módon?

- Semmiféle politikai csatározásba nem akarunk bocsátkozni, viszont az is jól látszik, hogy az elmúlt húsz évben Szegeden a lakosság feje fölött születtek a döntések folyamatosan, s ezek sok esetben nem a városlakók érdekeit szolgálják, hanem egyéni, esetlegesen gazdasági csoportok nyomására születnek, és megosztják a lakosságot. Elsődleges célunk elérni, hogy a szegediek még az őket érintő döntések előtt tudjanak tájékozódni, és véleményt formálni valamennyi kérdésben. Ehhez persze teljes körű információra és átláthatóságra van szükség, ami alapvető követelmény, de sajnos ez ma nem valósul meg. A politikai pártok részéről ezt elvárni, legalábbis naivitásra vall, és láthatóan nem is működik. Végig fogjuk venni a rendszerváltás óta eltelt ügyeket, feldolgozzuk mindet, méghozzá olyan módon, hogy a panelkörzetben élőktől kezdve az újszegedi lakosokig mindenki megértse. Amíg nem kerülünk be a köztudatba valamilyen szinten, addig mindenképpen a weboldalunkon fogjuk folyamatosan publikálni a feldolgozott, Szegedet érintő történéseket, ügyeket. Szükséges persze a visszacsatolás is, az emberek visszajelzése. A vélemények összegyűjtésével és megjelenítésével kívánjuk segíteni a várost. Szeretnénk, ha kialakíthatnánk egy olyan koherens jövőképet Szeged számára, ami sokak számára támogatható, és ami a várospolitika számára sem megkerülhető. Legfontosabb számunkra a teljes nyilvánosság megteremtése.

- Mondjon példát a lakosság feje fölött született döntésre, ami ön szerint nem feltétlen szolgálja a város és az itt élők érdekét!

- Az Árkád bevásárlóközpont erre kiváló példa, a Bakay-féle kenderfonó épülete érték volt, meg kellett volna őrizni. Másrészt, ha a plázából indulunk ki, be kellene látni, hogy itt nincs helye a multiknak, egyszerűen nincs kereslet. Az Árkád szerintünk egészen másról szól. Nem a kereskedelemről, hiszen Szegeden nincs olyan vásárlóerő, ami ezt eltartaná, s a helyi kereskedők zöme nem tudja kifizetni az ottani magas bérleti díjat. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy ez egy megtérülő beruházás. Ez is egyike azon témáknak, melyről weblapunkon írni fogunk. Ez a beruházás jó példa arra, hogy itt Szegeden egyszerűen nincs kitalálva, hogy merre is haladjon a város.

- Hogyan nézve ki a Civil Városi Unió szerint egy élhető Szeged?

- Nem azzal van feltétlenül a baj, hogy itt építenek ezt-azt. De megnézte valaha bárki is, hogy ez a szegedi lakosság többségének jó-e, illetve hogy fenn tudják-e tartani? Nincs komplex várospolitikai koncepció, ami évekre megszabná a fejlesztések és beruházások szükségességét, hanem ad hoc módon, az aktuális pályázati kiírások alapján történnek a fejlesztések. Az uniós pályázatok esetében az önrészt hitelekből fedezik, majd a következő évtizedekben a város fizetheti az adott projekt fenntartását. Összességében tekintve, egyik beruházás sem hoz semmit, s ezen kellene változtatni. Modern, jó infrastruktúrával rendelkező, nyitott, munkahelyeket, s ezáltal normális megélhetési lehetőségeket biztosító, hagyományaira odafigyelő, azokat megőrző várost képzelünk el, ahol minden társadalmi csoport megtalálja a maga számára vonzó programokat anélkül, hogy más csoportok életét megkeserítené.

- Elmondta, hogy ernyőszervezet kíván lenni a CVU. Felkeresték már a városban működő civil szervezeteket?

- Ez a munka folyamatban van, egyeztetések már zajlottak, s vannak olyan civil szervezetek, melyek jelezték, hogy csatlakozni kívánnak munkánkhoz. Eddig azt tapasztaltuk, hogy egyetértenek céljainkkal, de akadnak, akik most még nem mernek lépni, éppen a korábbi rossz tapasztalataik miatt, amikor is egy párt mellett tette le végül a voksát egy adott szervezet. Tagságunk két részből áll: olyan tisztességesen gondolkodó, Szegedért tenni akaró magánszemélyekből, akiknek még jelent valamit Szeged szellemi és épített öröksége, valamint olyan szervezetekből, akik felismerték, hogy az érdekérvényesítés csak akkor lehetséges, ha egy-egy ügy mentén összefognak. Szerencsére több egyesület is megértette ezt, s tagszervezetként vagy együttműködő partnerként csatlakozott hozzánk.

Pintér M. Lajos - Varga Anna

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.