Akár ötmillió forintot is fizetnek egy elítélt nyilatkozatáért

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jelenleg ötszázezertől ötmillió forintig terjedő összeget is fizetnek azoknak az elítélteknek, akik elmondják a médiának, hogyan hajtották végre a jogsértéseiket – írja a Magyar Nemzet a hétfői számában a szaktárcához eljuttatott jelzésekre hivatkozva.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára a lapnak elmondta, hogy egyes civil szervezetek és médiaszereplők kifogásolták: a jogerősen elítélt személyek képviselői időnként végigtelefonálják a szóba jöhető szerzőket és kiadókat, s pénz ellenében felajánlják a sztorit.
Az államtitkár a Magyar Nemzetben leszögezi: a szólásszabadság mindenkit megillet, de az nem lenne helyes, ha jogerősen elítélt személyek megélhetési forrásként tekintenének a nyilatkozattételre. Ezért a parlamenthez benyújtott törvénymódosítás úgy rendelkezik, hogy az ilyen szerződések semmisek, az ellenszolgáltatásként kifizetett összeget az állam javára kell megítélni. A tilalom addig állna fenn, amíg az elkövető nem mentesül a büntetett előélet hátrányai alól.
Arra kérdésre, hogy miként fogják ellenőrizni az ilyen megállapodásokat, Rétvári Bence azt mondta a Magyar Nemzetnek: “a leleplezésnek is megvannak a maga eszközei”.

Előző sztori

Ottfelejtett pénzek az államnál

Következő sztori

A hajléktalanokról és az uzsorásokról dönt ma a Ház