Közélet

A városháza elé vonultak a belvárosi kereskedők + FOTÓK

A városháza elé vonultak a belvárosi kereskedők + FOTÓK

2011. október 12., szerda
A városháza elé vonultak a belvárosi kereskedők + FOTÓK

„Akciós bérleti díjakat! Több parkolóhelyet! Útbontás= -50% bérleti díj!” – ezek voltak olvashatók azokon a transzparenseken, melyekkel mintegy 150 belvárosi kereskedő a városháza elé vonult demonstrálni szerdán háromnegyed kilenckor.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a belvárosi kereskedők még szeptemberben petícióval fordultak a városvezetéshez és az IKV-hoz, ugyanis úgy érzik, hogy az Árkád bevásárlóközpont megnyitása, illetve több más körülmény ellehetetleníti őket. Szerintük az áruház miatt a belvárosi üzletek helyzete tarthatatlanná válik. Kifogásolták továbbá a magas bérleti díjakat, melyek szerintük nem igazodtak a valós gazdasági helyzethez. A parkolóhelyek számát is keveslik a belvárosban, ráadásul ez tovább fog csökkenni a belváros-rehabilitációs program miatt. Szeptemberi levelükben éppen ezért a vásárlóik részére kedvezményes parkolás biztosítását is kérték. Az egyik szervező,

Jenei Imre

felolvasta újabb petíciójukat, melyet a helyszínen lévők aláírtak, s így juttatták el ismételten kéréseiket a városvezetéshez. A levelet átvették a városházán: azt az ígéretet kapták a kereskedők, hogy kéréseiket, észrevételeiket eljuttatják az illetékeseknek. „Mi nem alkalmazottai, hanem szerződött partnerei vagyunk a városnak, ezt tudomásul kellene venni. Meg kellene hogy hallgassanak minket” – nyilatkozta portálunknak

Tóth Tamás

. Egy másik kereskedő hozzátette: körülbelül fél év, mire kiderül, ténylegesen milyen hatásai lesznek az Árkád megnyitásának, ők mindenesetre attól tartanak, hogy kiürül a belváros. Van olyan kereskedő, aki jelenleg 80%-os bevételkiesésről számolt be a bevásárlóközpont megnyitása óta, ám lehetséges, hogy ez csak rövid távú csökkenés. Ahogy szeptemberi petíciójukban is írták, több hazai példát is láthatunk arra, hogy az adott város vezetése megpróbál segíteni a helyi kereskedőknek. Miskolcon – ahol pláza nyílt a belvárosban néhány éve – immár 30%-os bérleti díj csökkentést kaptak a kereskedők. „Ha évekkel ezelőtt a bérleti díjak jelentős mértékű emelésekor Budapesten a Király utcát hozták fel példának, akkor most az V. kerület kellene, ahol 50% kedvezményt kaptak a kereskedők” – fűzte hozzá Jenei. „2009 körül gyűrűzött be a válság, azóta 40-60%-os forgalomcsökkenést tapasztatunk. Óriási probléma az is, hogy a belvárosban jóformán nem lehet közlekedni, megközelíthetetlenek az üzletek. A bérleti díjak maradtak vagy épp emelkedtek, így nyilvánvalóan több költséggel jár az üzletek fenntartása” – nyilatkozta Hajnal István. Hozzátette, a bevásárlóközpont megnyitása tovább rontja helyzetüket, s ha nem történik változás, akkor Szeged belvárosában jóformán csak a bankok és a kínai üzletek maradnak.

A kereskedők petíciója

A belvárosi kereskedők az alábbi petíciót adták át a Városházának.

Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Dr. Botka László Polgármester Úr részére

Tisztelt Polgármester Úr!

Alulírott Szegedi belvárosi kereskedők 2011. szeptember 9. napján jogi képviselőnk útján levéllel fordultunk Önhöz és Képviselő Testület frakcióvezetőihez. A levélben tájékoztattuk Önöket a belvárosi üzlethelységekkel, bérleti jogokkal, parkolási nehézségekkel kapcsolatos problémáinkról. Sajnálatos módon levelünkre problémáinkkal kapcsolatban választ nem kaptunk, felvetéseinkre sem a Polgármesteri Hivatal, sem az IKV Zrt. nem válaszolt. Meggyőződésünk, hogy problémáink közösek, s a megoldást is közösen kell megtalálnunk. Az önkormányzati üzlethelyiségek bérlői szerződött partnerei az önkormányzatnak, s elfogadhatatlannak tartjuk, hogy szerződésmódosítási javaslatainkra, s felvetett problémáinkra válasz nem érkezett. A kialakult helyzetben azért fordulunk Önhöz, mint Szeged Város első emberéhez, hogy segítsen a fenntarthatatlan helyzet megoldásában. 2011. szeptember 9. napján átvett levelünkben kértük, hogy biztosítson lehetőséget képviselőink részére személyes megbeszélésre. Személyes megbeszélés lehetőségét sem Ön, sem az Ön által esetleg megbízott munkatárs az eltelt egy hónap ellenére nem biztosított, problémáinkra, felvetéseinkre válasz nem érkezett. Ismételten kérjük Tisztelt Polgármester Urat, hogy felvetéseinkre érdemben nyilatkozni szíveskedjen, és Polgármesterként a Képviselő Testületnél kezdeményezze a tarthatatlan helyzet megoldását. Szeged, 2011. október 12.

Tisztelettel, Szeged Megyei Jogú Város kereskedői,

(akik egyben Önökkel szerződött partnerek, Szeged Város lakosai, választó polgárai és adófizetői)

A városháza reakciója

A Polgármesteri Kabinet sajtóközleményben reagált a belvárosi kereskedők petíciójára. "Szeged Város Önkormányzata tájékoztatja a belvárosi helyiség bérlőket, hogy a gazdasági válságra való tekintettel 2010-ben önkormányzati kérésre nem volt bérleti díj emelés, az idén pedig a vagyongazdálkodási bizottság tudomásulvételével csak az inflációval megegyező mértékben emelte az IKV a bérleti díjakat. A bérleti díj csökkentésére irányuló kezdeményezés különösen érthetetlen annak tükrében, hogy ezek a díjak a hasonló magyar nagyvárosok bérleti díjaival összehasonlítva mérsékeltnek nevezhetők (Miskolcon 3500-3800 Ft/négyzetméter, Szegeden átlagosan 1925 Ft/négyzetméter), valamint azért is, mert a bérlők jelentős része - mintegy húsz százaléka - albérletbe adja bérelt ingatlanait. Felhívjuk továbbá a tisztelt belvárosi üzlet bérlők figyelmét arra is, hogy rossz helyen fejezik ki véleményüket: az általuk bérelt helyiségek bérleti díját nem az önkormányzat közgyűlése és végképp nem a polgármester, hanem az IKV Zrt. saját hatáskörben határozza meg" - olvasható a közleményben.

„El fog értéktelenedni a belváros”

A városháza közleményében szereplő átlagosan 1925 Ft/négyzetméteres bérleti díj valóban átlagnak tekinthető csupán. Jenei Imre 2006-os bérleti szerződését mutatta meg, melyen 3000 forint+ÁFA szerepelt négyzetméterenként az üzlethelyiségre, s a díjak azóta csak emelkedtek. Kisfaludiné Koncz Emese pedig több mint 200 ezer forintot fizet egy 35 négyzetméteres üzlethelyiségért. „Meggyőződésünk, hogy el fog értéktelenedni a belváros” – jegyezte meg Jenei Imre. Érdemi válaszra egyébként most nem számít a kereskedő, mint mondta, Miskolcon is fél évbe telt, mire felismerték a problémát. A kereskedők összeszámolták az üresen álló üzleteket is, 76 ilyet találtak. Ez valószínűleg nem pontos adat, hiszen ők nem férnek hozzá a nyilvántartáshoz, illetve azt sem tudják megmondani, hogy ezek közül mennyi lehet IKV-s bérlemény. „Számításaink szerint tízezer négyzetméternyi kihasználatlan üzlethelyiség lehet, ez azonban a bevásárlóközpont nyitása miatt meg fog duplázódni. Ez viszont már olyan mérték, ami a még meglévő, életképes üzletekre is negatívan fog hatni” – hangsúlyozta Tóth Tamás. A kereskedők jogi képviselője,

Törőcsik Tamás

portálunknak elmondta, szeptember 14-én a vagyongazdálkodási bizottság ülésén először az a döntés született, hogy 30 napon belül tárgyalják a kereskedők petícióját. Az ügyvédtől megtudtuk, jövő hét szerdán kerül erre sor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.