Gazdaság

A többség egy éjszakára foglal szállást

A többség egy éjszakára foglal szállást

2011. október 13., csütörtök
A többség egy éjszakára foglal szállást

Az idegenforgalmi főszezon végéig, szeptember 30-ig a szállásfoglalások többsége (36,5 százaléka) egyetlen egy éjszakára szólt, míg hét éjszakát mindössze a vendégek 1,5 százaléka szánt belföldi pihenésre - közölte saját felmérése alapján a Szallas.hu csütörtökön az MTI-vel.

A felmérésből az derül ki, hogy míg tavaly az összes belföldi szállásfoglalás mintegy felét a hotelekben regisztrálták, idén már csak a vendégek alig több mint harmada akart szállodába menni. A Szallas.hu adatai szerint tavaly a foglalások 28 százaléka háromcsillagos szállodába szólt, idén azonban már csak a portál felhasználóinak 21 százaléka választotta ezt a szállástípust, így a harmadik helyre esett vissza a népszerűségi sorrendben. A vezetést az apartmanok és a panziók vették át. Más a helyzet, ha a bevételek alapján készül a rangsor, mivel továbbra is a szállodatulajdonosok vezetnek: míg az apartmanokban átlagosan 40 ezer, a panziókban pedig 33 ezer forintot tett ki egy-egy szállásfoglalás, addig a háromcsillagos szállodákban átlagosan 58 ezer forintba került a szoba. Így az összes bevételt tekintve csaknem 30 százalékkal többet könyvelhettek el a háromcsillagos szállók tulajdonosai, mint az apartmanok üzemeltetői. A portál statisztikái szerint idén is a fürdővárosok és a Balaton-parti települések voltak a legnépszerűbb célpontok, ezek közül is Hajdúszoboszló és Siófok szállásait foglalták leggyakrabban a portál felhasználói. A szállásfoglalások számát tekintve Budapest a harmadik helyre kapaszkodott fel, pedig tavaly a szeptember 30-ig tartó időszakban nem volt rangsorolható a tíz legnépszerűbb desztináció között. "Úgy tűnik, az unió soros elnökségén kívül a belföldi kereslet is növekedett a főváros szállodáiban; ez azonban várhatóan nem jár tartós fellendüléssel, így Budapestnek továbbra is dolgoznia kell a vonzereje növelésén" - magyarázta az adatokat

Varga Zoltán

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.