Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Egyház

A reformációra emlékeztünk + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Október 31. a reformáció emléknapja, Luther Márton Ágoston-rendi szerzetes a hagyomány szerint ezen a napon szögezte ki 1517-ben az egyház megújítását szolgáló 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Luther az akkori katolikus egyház visszásságai ellen szóló tételeit október 31-én küldte el Albrecht mainzi érseknek. A teológia doktora sok más mellett főként a búcsúcédulák árusítását ostorozta, hiszen az akkori egyház azt hirdette, hogy a búcsúcédulák megvásárlásával bűnbocsánatot nyerhetnek a hívek, nemcsak maguk, hanem elhunyt szeretteik számára is.
A lutheri tanokat általában négy latin kifejezéssel foglalják össze: sola gratia – egyedül Isten kegyelme által menekülhet meg az ember, sola fide – egyedül hit által igazulhatunk meg, sola scriptura – egyedül a Szentírás a keresztyén hit alapja, solus Christus – egyedül Jézus Krisztus által van megigazulás és megváltás. A reformáció számos vívmányt hozott, így például az anyanyelvű igehirdetést vagy a lutheri bibliafordítást. Mivel az akkori katolikus egyház nem fogadta el Luther tételeit, megszületett az evangélikus egyház, majd a későbbiekben a többi protestáns felekezet is a reformáció talajából nőtt ki. Luthert először birodalmi, majd pápai átok sújtotta, ezt az ellentétet a huszadik században feloldandó 1999. október 31-én írták alá a Katolikus Egyház és a Lutheránus Világszövetség képviselői a Megigazulásról szóló Közös Nyilatkozatot Augsburgban, melyben elismerték, hogy az ember üdvösségét tekintve teljesen Isten kegyelmére van utalva. Ezzel tulajdonképpen a hitből fakadó jócselekedeteket nevezték meg közös konklúziónak.

Krisztus-faktor

Az igényes keresztyének a reformáció szülöttei – mondta Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke hétfőn a debreceni Református Nagytemplomban.
“Az igényesség, az újra nekikezdés, az, hogy most valamit hálából adni akarunk – ez a reformáció” – mondta az egyházi vezető a reformáció emléknapján rendezett ünnepi istentiszteleten elhangzott igehirdetésében.
Bölcskei Gusztáv szerint a reformáció a protestánsok számára amellett, hogy “hálaadással való visszatekintést jelent az előttünk járókra, önvizsgálatra is szólít bennünket”.
“A reformáció azt kérdezi tőlünk: megfelelünk-e annak a mércének, amit a reformáció jelentett” – fogalmazott a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.
“Mi igényes Krisztus-követők, igényes keresztyének akarunk lenni” – fűzte hozzá.
A püspök – utalva arra, hogy “most az országot félig-meddig lázban tartja egy tehetségkutató, hogy melyik fiatalban van meg az X-faktor, utána (…) kifacsarhatják, eldobhatják – azt mondta: “tőlünk azt kérdi az Isten: megvan bennetek a Krisztus-faktor?”.
“Ha igen, jó, ha nincs, jaj nektek, akkor hiábavaló a reformációra való hivatkozás” – mondta Bölcskei Gusztáv, majd hozzátette: a reformáció nem hivatkozási alap, hanem igény, ami kéri a Krisztus-faktort: egyedül Krisztus a kristályosodási, a viszonyítási pont.
“Az igényes keresztyének a reformátorok mai igényes követői, és így Krisztus igényes követői” – zárta igehirdetését Bölcskei Gusztáv.
A reformációnapi istentiszteleten együtt szolgáltak a református, az evangélikus és a baptista gyülekezetek lelkipásztorai. Az istentisztelet keretében Buzogány Dezső, a kolozsvári Babes-Bólyai Egyetem tanára tartott előadást A félreértett reformáció címmel.

Szegeden is a reformációra emlékeztek a protestánsok, az ilyenkor hagyományos istentisztelet mellett a Szeged-Honvéd Téri Református Egyházközség megkoszorúzta a szegedi reformátor, Szegedi Kis István mellszobrát is.

A protestáns egyházak egyébként már most készülnek 2017-re, a reformáció ünnepének 500-dik évfordulójára.

Egyház

A reformáció emléknapját ünnepeljük

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Luther Márton a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Tovább olvasom

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Aktuál