/

A megelőzést és az alapellátást erősítené az egészségügyben az LMP

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A megelőzésre, illetve az alap- és otthoni ellátás erősítésére koncentrálna az egészségügyben az LMP – közölte az MTI-vel Szilágyi László kedden, hozzátéve: terveiket egy százmilliárd forintos költségvetési átcsoportosítással hajtanák végre.

A politikus azt mondta, hogy a kormányzat sokat beszél az egészségügy talpra állításáról és az alapellátás megerősítéséről, a tettek viszont azt mutatják, hogy az átalakítás a csúcskórházak “vagyona körül indul”. Véleménye szerint ez azt jelenti, hogy a “struktúraátalakítás a vagyonlenyúlással kezdődik”.
Eközben a 2012-es költségvetés tervezete, a “nagy szólamokkal szemben”, nominálértéken számolva ugyanannyi forrást juttat a háziorvosi rendszerek megerősítésére, mint tavaly – mondta, hozzáfűzve: az úgynevezett praxisalapnak “semmi lenyomata nincsen” a büdzsében, ahogy az ellátásszervező és a betegjogi központok vagy a tervezett Népegészségügyi Intézet forrásait sem találták meg a szövegben.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy kevesebb pénz jut majd a házi ápolásra is, pedig az LMP szerint éppen ennek erősítésével lehetne csökkenteni a kórházak túlterheltségét. Míg egy aktív kórházi ágyon ápolt betegre napi hat-hétezer forintot költenek, addig az otthoni ellátást jóval olcsóbban lehetne finanszírozni – érvelt.
Saját, hosszú távú elképzeléseiket ismertetve hangsúlyozta, hogy az LMP a megelőzésre és az alapellátás megerősítésére koncentrálna. “Egészségnöveléssel” és az egészségtudatosság erősítésével oldanák meg, hogy minél kevesebb ember kerüljön be az ellátórendszerbe.
Az LMP a rövid távú lépései során mintegy százmilliárd forintot csoportosítana át a büdzsén belül egészségügyi célokra, ebből negyvenmilliárdot bérfejlesztésre szánnának, amellyel reményeik szerint az elvándorlást is csökkenteni lehetne – jelentette ki Szilágyi László.
Elképzeléseiket egy háromkulcsos adórendszerrel, az adójóváírás megtartásával, a tőkejövedelmek fokozottabb adóztatásával, a pazarló adókedvezmények kivezetésével és a “presztízsberuházások leállításával” alapoznák meg – mondta a politikus.

Előző sztori

Vidám mesejáték, operák és balett a Szegedi Nemzeti Színház műsorán

Következő sztori

Súlyos baleset az 55-ösön Mórahalomnál (FRISSÍTVE)