Közélet

Bemutatták a roma felzárkózás európai modelljét

Bemutatták a roma felzárkózás európai modelljét

2011. október 3., hétfő
Bemutatták a roma felzárkózás európai modelljét

A romákat foglalkoztató cégek társadalmi felelősségvállalásán, a munkaerő-kölcsönzés egyszerűsítésén, illetve az egyénre szabott mentoráláson alapul a roma felzárkózás európai modellje, amelyet hétfőn mutattak be Budapesten.

Makai István

, a főváros romaügyi biztosa sajtótájékoztatón elmondta: a program célja, hogy a romák és a hátrányos helyzetűek el tudjanak helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon. Hozzátette: a modellnek három alappillére van. Ismertetése szerint az egyik a roma felzárkóztatási konzorcium, amely azokat a cégeket tömöríti, amelyek "mozgatórugói" a programnak. Másodikként a munkaerő-kölcsönzést jelölte meg, amely leveszi a munkaadók válláról azokat az adminisztrációs terheket, amelyek például szezonális foglalkoztatás kapcsán jelentkeznek. A fővárosi romaügyi biztos harmadik pillérként az egyénre szabott mentorálást nevezte meg, amely abban segít, hogy azok is stabilan meg tudják állni helyüket a munka világában, akik négy-öt éve nem dolgoztak. Mint mondta, bízik abban, hogy néhány hónapon belül több száz új munkahelyről tud beszámolni. Tarlós István főpolgármester bejelentette: a főváros a cégein keresztül örömmel támogatja, hogy "az olykor homályos felhasználású segélyek" helyett a munkahelyteremtés és a képzés kapjon kiemelt szerepet. A városvezető szavai szerint több fővárosi cég már részt vesz a programban, és továbbiakkal is tárgyalások folynak. Mint kifejtette, a cégek a munkát kereső vagy dolgozni kívánó romáknál figyelembe veszik az előképzettséget és a mentalitást, az esetleges továbbképzést, majd ennek megfelelően találnak nekik foglalkoztatási területet. Hozzátette: pedagógiai jelleggel állandó a kommunikáció a munkaadó és a munkavállaló között.

Balog Zoltán

társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár közölte: vizsgálják annak lehetőségét, hogyan lehet a közbeszerzési törvényben a hátrányos helyzetű munkavállalókat foglalkoztatókat valamilyen kedvezményben részesíteni. Mint mondta, az ilyen foglalkoztatás pluszpontot jelenthet a közbeszerzéseknél, vagy feltételül szabják, hogy közpénzből finanszírozott projekteknél kötelező legyen bizonyos százalékban hátrányos helyzetűeket foglalkoztatni. Az államtitkár kiemelte a kisebbségi önkormányzatok közvetítő szerepét és az érintettek partnerként való kezelését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.