Szöged Népe program: visszatérnek az egykori szegediek

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A történelem viharaiban szétforgácsolódott szegediek utódait hozná újra össze az Ötágú Síp Kulturális Egyesület. A Szöged Népe program a város egykori lakosainak leszármazottaival ismertetné meg gyökereiket.

Bálint Sándor művészettörténész és néprajzkutató nyomán indultunk el, aki Szeged és a környék néprajzát, hitvilágát dolgozta fel” – árulta el Horváth István Károlyné történész, a kulturális egyesület elnöke. “A török időket követően Szegedről nagy számú lakosság rajzott szét a feldúlt területek benépesítésére. Főként kertgazdálkodással foglalkozó, mezőgazdasági munkákat végző emberek telepedtek le, ma már közel 140 településre. Magyarország mellett a mai Szerbia és Románia területén is találkozhatunk egykori szegediekkel” – meséli a történész.

Alsóvárosi templom a Bánságban

A néprajzi kutatások után a kulturális egyesület felvette a kapcsolatot a régió képviselőivel, akiket az október elsején kezdődő paprikafesztiválra invitálták meg. “A meghívás dátuma jelképes, hiszen a város egyik nagy hagyománnyal bíró eseménye ez a fesztivál, a fűszerpaprika pedig jellegzetesen szegedi termék. Egyfajta kulturális védőhálót szeretnénk vonni ezen emberek fölé, hogy megismerhessék múltjukat, kialakuljon valamiféle összetartozás közöttük.”

Nem kis munka volt országokon keresztülnyúlva felvenni a kapcsolatot az alföldi múltú településekkel, főleg hogy Bálint Sándor tanulmányát leszámítva szinte a nulláról kellett kezdeni a kutatást. “Eddig nem sokan foglalkoztak mélyebben ezzel a témával, a kapcsolatot a ferencesek tartottak csak a kitelepült szegediekkel, akik a lelki gondozásukat végezték. Többek között ezért is tartjuk október elsején ezt az összejövetelt a ferences kolostorban” A Tiszán is sok víz lefolyt azóta, a hagyományok azonban sok esetben fennmaradtak. “A Bánságban, Ótelek községe az alsóvárosi templom pontos mását építették fel. Ha kimegy oda egy szegedi, könnyen ráismerhet.” Az egyesület több helyről is kapott támogatást: a Barankovics István Alapítvány és a Nemzeti Civil Alap is hozzájárult a találkozó megszervezéséhez és kivitelezéséhez.

A “Szellemi védőháló” nevű program reggel fél nyolckor misével kezdődik, majd a ferencesek köszöntik a vendégeket. Ezután Kohári Nándor képviselő és Mihály Árpád, az Ötágú Síp Kulturális Egyesület tagja mond beszédet a megjelenteknek. A résztvevők egy kis térképet is kapnak, ami bemutatja nekik a szétszóródott, egykori szegedi lakosokat, segítve a későbbi együttműködésüket. Innen közösen kilátogatnak a paprikafesztivál helyszínére, és a várost körbejárva megismerhetik őseik múltját, egyben saját gyökereiket is. “Cél a hagyományteremtés – először erre a kis egyesületre számíthatnak csak, de reméljük, hogy ez a kezdete is lesz majd valami sokkal nagyobbnak” – tette hozzá Horváth István Károlyné.

Default thumbnail
Előző sztori

Hit és zene találkozik a Szent Gellért Fesztiválon + VIDEÓ

Default thumbnail
Következő sztori

Újabb szolgáltató központok jönnek Magyarországra

Legutóbbi hasonló cikkek