Kultúra

Változatos programok a Somogyi-könyvtárban

Változatos programok a Somogyi-könyvtárban

2011. szeptember 27., kedd
Változatos programok a Somogyi-könyvtárban

A szegedi Somogyi-könyvtárban ismét különleges programokkal várják a könyvek és az irodalom kedvelőit a gyermekektől kezdve az egyetemi hallgatókon keresztül a felnőttekig.

Spiró György a Somogyiban

Kémjelentés című novelláskötetével lépett idén olvasói elé

Spiró György

Kossuth-díjas író, költő, műfordító, a Magvető Kiadó szerzője. A könyv a kiadó ajánlása szerint „jól kevert mixtúrája személyességnek, humornak, keserűségnek, lényeglátásnak és okos dramaturgiának.” A szerző így vall novelláiról: „Legyen megjegyezhető a történet, mint egy-egy pontos verssor, és toluljon fel az olvasó emlékeiből, ha kilátástalan helyzetbe kerül.”Spiró Györggyel szeptember 27-én, kedden délután 5 órakor találkozhatnak az irodalomkedvelők a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában. Az íróval

Ilia Mihály

irodalomtörténész, Szeged város díszpolgára beszélget. A rendezvény a Magvető Kiadó szerzőit bemutató sorozat első programja.

Biblio-bónusz – Juhász Gyula szerelmei

Juhász Gyula szerelmi költészetének múzsáit mutatják be Biblio-bónusz olvasójeggyel rendelkező egyetemi hallgatóknak a Somogyi-könyvtárban. Szeptember 28-án, szerdán délután 5 órai kezdettel, a könyvtár harmadik emeleti olvasótermében

Sárvári Anna, Klima Ilona, Zöldy Vilma, Kilényi Irma

fotóit, a hozzájuk írt versek kéziratait láthatják az alkalmi kamarakiállítás iránt érdeklődők. Éteri tisztaságú vágyakozás és piroslámpás házakban testet öltő valóság. Így írható le az ellentét, amely Juhász Gyula szerelmi költészete és magánéleti tragédiája között feszül. A drámai végkifejlet a költő múzsáinak sorsát is meghatározta: közülük többen, Juhász Gyulához hasonlóan, ugyancsak a „meghívott halált” választották. A poéta szerelmeinek filmbe illő történetét a helyismereti gyűjteményben őrzött fényképek, eredeti verskéziratok elevenítik föl.

Pagony-nap a Gyermekkönyvtárban

Tíz év – száz könyv címmel rendezi gyermekeknek szentelt „szegedi napját” a pozsonyi Pagony Kiadó. Programjuk házigazdája a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára, ahol október 8-án, szombaton egész nap meglepetések sora várja a kis olvasókat. A gyermekkönyvek szerzői és illusztrátorai közül bemutatkozik

Berg Judit

és

Agócs Írisz

, akik egy szegedi kisfiú, Maszat kalandjaiba avatják be a gyerekeket.

Bátky András

és

Gyöngyösi Adrienn

Pipogya főszereplésével mutatja be mese- és bábműsorát.

Finy Petra

az Ovi-ügy, Tesó-ügy és Doki-ügy című filmeket vetíti.

Kőszeghy Csilla

meséjének címe: Bumburi célba ér.

Gévai Csilla

ökofoglalkozása pedig egy zöldebb világ megteremtésére hívja a gyerekeket, akik megnézhetik még a Bogyó és Babóca című filmet is. Az író-olvasó találkozókon a szerzők dedikálják műveiket, a Pagony Kiadó köteteit pedig kedvezményesen vásárolhatják meg az érdeklődők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.