Egyetem

Ünnepélyes tanévnyitó Beregszászon

Ünnepélyes tanévnyitó Beregszászon

2011. szeptember 11., vasárnap
Ünnepélyes tanévnyitó Beregszászon

Ünnepélyes keretek közt nyitotta meg a kárpátaljai magyar iskolák 2011–2012-es tanévét a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség (KMPSZ) vasárnap Beregszászon.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tartott ünnepségen Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke hangsúlyozta: huszadik alkalommal kezdődik az iskolai tanév a független Ukrajnában, de szomorúan kell megállapítani, hogy a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatásban évek óta nem történtek pozitív változások, sőt a helyzet sok tekintetben romlott. Az ukrán nemzetállam kiépítésére irányuló törekvések következtében egyre inkább beszűkültek a magyar iskolák végzőseinek továbbtanulási lehetőségei. Nem elég, hogy az ukrán állam kivonult a beregszászi magyar főiskola, a magyar egyházi líceumok támogatásából, most már a magyar nyelvű tankönyvek kiadását sem akarja biztosítani” – emelte ki. Orosz rossz üzenetnek nevezte, hogy az ukrán sajtóban nap mint nap jelennek meg a magyarokat fasisztáknak, szeparatistáknak beállító cikkek, mintha Ukrajnának az össznépességén belül elenyésző, egy százaléknál jóval kisebb arányban jelen lévő magyarok jelentenék a legnagyobb problémát. Szerinte ez a hangulatkeltés is hozzájárul ahhoz, hogy a kárpátaljai magyar pedagógusok között terjed a megfelelési kényszer, amit egyebek mellett az is jelez, hogy mind többen adják közülük ukrán iskolába gyermekeiket. A KMPSZ elnöke bejelentette, hogy még idén tehetséggondozó program indul a magyar iskolák tanulói számára. Azt is elmondta, hogy mivel évről évre növekszik a kárpátaljai magyar iskolákban a roma tanulók aránya, ezért a KMPSZ – magyarországi példák nyomán – elkezdte roma oktatási felzárkóztatási stratégia kidolgozását. Ugyancsak sürgős feladat a szórványmagyarság oktatási problémájának a megoldása, mert vészes gyorsasággal asszimilálódik a kárpátaljai szórványmagyarság – vázolta az új tanév feladatait Orosz Ildikó. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke beszédében kiemelte: az ukrán függetlenség huszadik évében a kárpátaljai magyarság azokat a jogait próbálja megvédeni az oktatás terén is, amelyeket az 1990-es években sikerült kivívnia. A politikus rámutatott: ebben a helyzetben nagyon fontos a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatás azon pilléreinek erősítése, amelyek nem függnek az államtól. A Beregszászhoz közeli Zápszony községben vasárnap adták át a helyi magyar tannyelvű általános iskola felújított épületét, amelynek teljes belső rekonstrukcióját a magyar Külügyminisztérium finanszírozta a Nemzetközi Fejlesztési és Együttműködési Program keretében, mintegy hétmillió forintból. A felújított tanintézetet Bacskai József ungvári magyar főkonzul és Tóth István beregszászi magyar főkonzul adta át a tanulóknak és pedagógusaiknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.