Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Egyház

Ülést tartott a püspöki konferencia

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szeptember 6. és 7. között megtartotta őszi rendes ülését. A találkozón szó volt az új egyházügyi törvényről, valamint a hátrányos helyzetű gyerekek oktatásáról is.

A konferencia vendége volt a Szentszék nemrégiben hazánkba érkezett új nagykövete, Alberto Bottari de Castello, aki szeptember 6-án mutatkozott be a püspökök testületének és adta át megbízólevelét. Az apostoli nuncius úr már nemzeti ünnepünkre hazánkba érkezett, augusztus 20-án a püspöki konferencia tagjaival részt vett a Szent István-bazilika előtt bemutatott szentmisén és a Szent Jobb-körmeneten, ahol Erdő Péter bíboros, az MKPK elnöke bemutatta őt a híveknek.

XVI. Benedek pápa nemrégiben megalakította az Új Evangelizáció Pápai Tanácsát, és a jövő évi püspöki szinódus témájaként is az új evangelizációt jelölte meg. Ehhez kapcsolódva a püspökök Udvardy György előadása után kiemelten foglalkoztak az evangéliumnak a mai társadalmi, kulturális viszonyok közötti hirdetésével, az evangelizáció új lehetőségeivel. A Pápai Tanács kezdeményezésére 2012-ben 12 európai nagyvárosban, köztük Budapesten rendeznek majd olyan programsorozatokat, amelyek az új evangelizációs eszközökkel segítik az Evangélium széles körű terjesztését. Székely János püspök beszámolt a Metropoliszok missziója nevet viselő kezdeményezés részleteiről.
A püspöki konferencia bizottságai ötéves megbízással végzik munkájukat. A testületek mandátuma lejárt, így a bizottságok tagjait újraválasztották, immár az elmúlt években kinevezett új püspökök részvételével.

Idén ünnepli megalakulásának 80., valamint újjászervezésének 20. évfordulóját egyházunk hivatalos segélyszervezete, a Katolikus Karitász. Ez alkalomból november 19-én, Árpád-házi Szent Erzsébet emléknapján a Szent István-bazilikában ünnepi hálaadó szentmisét celebrálnak a Püspöki Konferencia tagjai, amelyre várjuk a karitász munkatársait és önkénteseit, hogy megköszönhessük nagylelkű, áldozatos munkájukat. A konferencia a szentmisét követően adja át a Szent Erzsébet rózsája-díjat.

A szegények megsegítése még mindig feladat

Az egyház egyik feladatának tekinti meglévő épületeinek minél hatékonyabb használatát. A jelenleg nem megfelelően kihasznált épületekben ezért a Katolikus Karitász szervezésében az illetékes püspökkel egyeztetve szociális foglalkoztatók kialakítására kerül sor, ahol csökkent munkaképességűek alkalmazását kívánják lehetővé tenni, hogy hozzájárulhassanak a nehéz helyzetben lévők boldogulásához.

Döntés született arról, hogy a 2012. január 1-jén életbe lépő új egyházügyi törvényhez igazítják az egyház önálló jogi személyiséggel rendelkező intézményeire vonatkozó szabályozást.

Ez év október 1. és 5. között rendezik meg Krakkóban az Isteni Irgalmasság II. Világkongresszusát, amelynek vendéglátója Stanislaw Dziwisz bíboros. Katona István püspök, a magyar küldöttség vezetője beszámolt az előkészületekről és a magyarországi munkáról. A világkongresszus záró szentmiséjét Erdő Péter bíboros mutatja majd be.

Az adótörvények változása miatt szükségessé vált bérkompenzáció érinti a Katolikus Egyház közfeladatokat ellátó intézményeit is. Augusztusban megszületett az erre vonatkozó kormányrendelet, az ennek végrehajtására vonatkozó intézkedésekről tájékoztatás hangzott el a konferencia ülésén.

A konferencia cigánypasztorációs kérdésekkel is foglalkozott, különösen a nevelés és oktatás területére vonatkozóan. A már régóta működő intézmények mellett több településen indulnak új kezdeményezések, családi napközik, tanodák, amelyek a cigány gyermekek oktatását szeretnék előremozdítani.

Beszámoló hangzott el a közelmúltban Madridban megrendezett ifjúsági világtalálkozóról, amelyen közel 2 millió fiatal vett részt a világ több mint 190 országából. A találkozón közel 1900 magyar fiatal is jelen volt, köztük több mint 200-an határainkon túlról. A résztvevők lelkesen, élményekkel gazdagon, a jövőbe vetett reményükben megerősödve tértek haza.

A Püspöki Konferencia az idén októberben sorra kerülő népszámlálás fontosságát hangsúlyozva kampányt indított, amelyben arra buzdítja katolikus honfitársainkat, hogy vállalják vallási hovatartozásukat és nyilatkozzanak róla a népszámlálási kérdőíven.

Idén harmadik alkalommal rendezi meg a Püspöki Konferencia a Magyar Katolikus Kultúra Napjai országos programsorozatot október 3. és 9. között. Ennek keretében az egyházmegyék a magyarság katolikus kulturális értékeit bemutató kiállításokkal, előadásokkal, rendezvényekkel várják az érdeklődőket. A programokról részletes tájékoztatót szeptember folyamán küldünk.

Egyház

A reformáció emléknapját ünnepeljük

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Luther Márton a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Tovább olvasom

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Aktuál