Közélet

Tóth és Gémes szópárbaja a megyei közgyűlésen + FOTÓK

Tóth és Gémes szópárbaja a megyei közgyűlésen + FOTÓK

2011. szeptember 15., csütörtök
Tóth és Gémes szópárbaja a megyei közgyűlésen + FOTÓK

Zakar Péter alelnök vezette a megyei közgyűlés szeptemberi rendes ülését csütörtökön délelőtt, melyen több esetben Tóth Péter (Jobbik) és Gémes László (Fidesz) szópárbaját kísérhették figyelemmel a megjelentek a 19 napirendi pont megtárgyalása közben.

Az eredetileg

17 napirendi pontot

kettővel egészítették ki az ülés elején. Sürgősséggel vették napirendre a DABIC Kft. felügyelőbizottsági tagjának személyéről történő szavazást, illetve egy nonprofit Kft. létrehozását. Napirend előtti felszólalásában

Kovács János

(Fidesz) a Zsoldos iskola átköltöztetését méltatta. Mint ismeretes a szentesi és a megyei önkormányzat megegyezése után a Zsoldos B épületének állapota miatt átköltöztek a tanulók az azóta megszűnt Petőfi Sándor Általános Iskola épületébe. Kovács köszönetet mondott a Zsoldos takarítóinak és családtagjainak, valamint a tanulóknak és tanároknak, mivel precízen és szakszerűen sikerült lebonyolítani az átköltözést. Cáfolta azokat a pletykákat is, miszerint rontani fogja a Petőfi iskola állapotát a gyerekek beköltözése. Hangsúlyozta, hogy a festési munkálatokat az intézmény tanulói fogják elvégezni.

A jobbikos Toroczkai László arra hívta fel képviselőtársai figyelmét, hogy Csongrád megyében hosszú évek óta tapasztalhatja bárki a Tisza mentén, hogy árvíz után szemétlerakóvá változik a folyó ártere. Az itt maradó szemét 90%-án román feliratok olvashatók, így nem nehéz kitalálni honnan is származik a hulladék. Egy uniós felmérés alapján a tagállamok közül Romániában érzik legkevésbé azt, hogy felelősségük van a szemeteléssel kapcsolatban. Toroczkai szerint ez ügyben megyénknek is van tennivalója, hiszen Arad testvérmegyénk, mellyel jó a kapcsolat. A jobbikos képviselő azt javasolta, a közgyűlés forduljon az Arad megyei tanácshoz vezetéséhez, és közösen keressenek uniós forrásokat felvilágosító kampányokra. Az a szemét, mely Csongrád megyében landol, egy következő áradáskor a Fekete-tengerig is eljuthat, vagyis visszakerül a környezetszennyezőkhöz. Toroczkai szerint a románok „nevelhetőek” lennének a környezetvédelemre. Zakar Péter alelnök az eurorégiós együttműködésekre hivatkozva lehetségesnek tartja ilyen együttműködés kialakítását.

Jobbik-Fidesz szócsata: mire is költsön a megye?

Az idei költségvetési gazdálkodás első félévi helyzetéről szóló 4-es napirendi pont tárgyalásakor Tóth Péter (Jobbik) ismét felvetett, hogy amikor nehéz helyzetben van a megyei önkormányzat, akkor a nem kötelező feladatoknál lehetne spórolni. Szerinte át kellene gondolni a pályázatokat is, melyekhez jelentős önerővel járul hozzá a megye, miközben a Szeged-Temesvár vasútvonal tervezéséhez való hozzájárulásra nincs keret. Tóth arra várt választ, hogy mikor fogják ezt a kérdést átgondolni. A Fidesz frakciót vezető Gémes László szerint a vasútvonal-fejlesztés előtanulmánya túl drága, az iskolák fejlesztése ehhez képest prioritást kell, hogy élvezzen, pláne annak a fényében, hogy állami feladatnak kellene lennie egy vasútvonal építésének. Zakar megjegyezte, hogy a megyei önkormányzat vezetésének az az álláspontja, hogy lehetőség szerint a pályázatokat tovább kell futtatni, hogy az intézményeket ne érje kár a fenntartó változásából kifolyólag. A fideszes Csányi László fontos célnak tartja a vasútfejlesztést, hiszen hosszú távon meghatározza a térség gazdasági fejlődési irányát, ám a megyének van stratégiai irodája, s elfogadtak stratégiai tervet. Hozzátette, hogy a készülő önkormányzati törvény meg fogja határozni a megyék feladatkörét, s akkor valószínűleg új stratégiai terv elkészítésére lesz szüksége a megyének. Tóth Péter emlékeztetett rá, hogy Magyar Anna elnök az előző ülésen üdvözölte a készülő törvényt, amiben valószínűleg a fejlesztés lesz a megye jövőbeni legfontosabb feladata. Igazat adott Gémesnek, hogy fontos az intézmények felújítása, de a gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre kellene jobban koncentrálni. A jelenlegi pályázati rendszer az önerő miatt a megye vagyonfelélését vonja maga után. Az előterjesztést végül 11 igen, 2 nem és 2 tartózkodással fogadták el.

Újabb kölcsön a makói kórháznak

Az ötös napirendi pontnál szó volt a makói kórház 25 millió forintos kölcsönigényéről, amit két pályázathoz kértek. Tóth Péter a létszámleépítésre kérdezett rá, míg Orbán Imre azt hangsúlyozta, hogy az előterjesztés bizonyítja, hogy a megye támogatja a fejlesztéseket. Köztudott, hogy a megyei fenntartású szentesi és makói kórháznak idén 250 milliót kellene visszafizetnie korábban kért kölcsönükből. Eddig kevesebb mint 4%-át fizették vissza ennek az összegnek, melynek a többszörösét biztosítja számukra a megye újabb kölcsön formájában. Tóth Péter ismételten a kiadásokat sokallta, elmondta, hogy pályázati célokra 140, külkapcsolatokra 13, míg marketingfeladatokra 25 milliót költenek. Ezzel szemben nem létesülnek új munkahelyek, sőt inkább megszűnnek. Zakar Péter válaszában hangsúlyozta, hogy bár nem biztos, hogy a megyénél csapódnak le, de a külkapcsolatok többet hoznak, mint amennyibe kerülnek. A munkahelyek megszűnését Gémes cáfolta, s részletesen elmagyarázta, hogy álláshelyekről lehet beszélni s nem munkahelyekről, illetve hogy be nem töltött helyeket szüntette meg a megye több esetben. A következő napirendi pont kapcsán a jobbikos Tóth Péter azt kérte, hogy ne a közgyűlés előtt fél órával kapják meg egyes napirendi pontok kiegészítéseit. Ez természetes Zakar Péter szerint is fontos, ám vannak olyan esetek, amikor a sürgősségi indítványokat ilyenkorra készítik el. A DABIC Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági tagját is megválasztották a képviselők. Korábban Martonosi György látta el ezt a feladatot, de mivel ő most nem tagja a megyei közgyűlésnek, Gémes Lászlót delegálták az 1997-ben önkormányzatok, gazdasági társaságok és magánszemélyek által alapított Kft. felügyelő bizottságába.

Nonprofit Kft.-t hoz létre a megye és a múzeum

Fogas Ottó megyei múzeumigazgató korábban arra tett javaslatot, hogy 50-50%-os tulajdonhányaddal nonprofit Kft.-t hozzon létre közösen a múzeum és a megye. Ennek céljaival kapcsolatban Ádók János elmondta, hogy például a megye diákjait is segítené a történelmi múlt megismerésében, tudományos munkát is folytatnának, illetve a régészeti feltárásokhoz kapcsolódó munkálatokat is szervezné. A múzeumigazgató javaslatától eltérő tulajdonhányad szerepelt az előterjesztésben, mely szerint az önkormányzat 26, míg a múzeum 74%-ban lenne tulajdonos. A megállapodás részletes kidolgozására Fogas Ottót kérték fel. Tóth Péter szerint a Kft. pályázati alapokat is lehívhatna, ezért támogatta az ötletet, az MSZP-s Piri József viszont annak a kétségének adott hangot, hogy az intézmény tulajdonosa létrehozhat-e egy ilyen céget anélkül, hogy sérüljenek a fenntartó megye jogai, s feltette azt a kérdést is, hogy miért fontos ez néhány hónappal az önkormányzati törvény elfogadása előtt. Gémes László viszont a fenntartói joggal nem foglalkozna most, hiszen leghamarabb január elsején történhet változás e téren. Ezt követően a megyei képviselők intézményi alapító okiratokat módosítottak, és döntöttek a brüsszeli iroda megszüntetéséről is. A napirendi pontban indokként szerepet, hogy a „Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium álláspontja szerint a megyék, megyei jogú városok érdekeinek brüsszeli képviselete jelenleg nem megoldott, a szétforgácsoltság és a hiányos képviselet miatt a jelenlegi struktúra nem nyújt minden esetben elegendő lehetőséget az uniós folyamatokba történő bekapcsolódásra, a hatékony forrásfelhasználásra.” Az Aranysziget Otthon emelt szintű férőhelyeinek számát is csökkentették, amivel kapcsolatban Zakar hangsúlyozta, hogy nem sérülnek az ellátottak érdekei. Ezt követően elfogadták a jövő évi beiskolázási mutatókat, reagáltak Hódmezővásárhely megkeresésére is. A megye területrendezési tervét dicsérték ezután a képviselők, Csányi szerint végre szempontként jelenik meg, hogy a táj is szép legyen. Gémes László a megye termál kincseinek számbavételét nevezte pozitívnak, bár a Bajnai-kormány intézkedését a visszasajtolással kapcsolatban hibásnak tartotta. Mint mondta, térségünkben a felszíni hasznosításra vannak jó példák. A napirendi ponttól némiképp eltérve Dobák Lászlóné (Fidesz) a MAGOSZ elnökével folytatott levelezését ismertette képviselőtársaival. Elmondta, a kertészeteknek és virágboltoknak évek óta gondot okoz, hogy az Anyák napja és a ballagások egybeesnek, így nem tudnak megfelelő mennyiségű virágot termelni a kertészek. Dobákné szerint el kellene érni, hogy ne egy időben legyen a két ünnep. A megye idegenforgalmának aktuális kérdéseit tartalmazó pontnál Pap Gabriella (Fidesz) azt tartaná jónak, hogyha a települések aktuális fejlesztésit és terveit is tartalmazná az.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.