Gazdaság

Több mint kétezer gyógyszer ára változik szombaton

Több mint kétezer gyógyszer ára változik szombaton

2011. szeptember 30., péntek
Több mint kétezer gyógyszer ára változik szombaton

Szombattól 534 gyógyszerért kevesebbet, 1686 készítményért viszont többet kell fizetni a patikákban - közölte Bidló Judit, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) Ártámogatási Főosztályának a vezetője az MTI-vel.

"Csak olyan gyógyszerek ára emelkedhet, ahol minden esetben van rendelkezésre álló olcsóbb alternatíva" - szögezte le

Bidló Judit

, megjegyezve: nagyon fontos, hogy a betegek egyeztessenek az orvosukkal arról, hogy a gyógyszereiket érintően milyen változás várható. Bidló Judit elmondta: az OEP-nek elég szűkösek a forrásai, a céljuk az, hogy forrásokat szabadítsanak fel, hogy minél több betegnek tudjanak minél korszerűbb terápiát biztosítani, ezért az azonos hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek esetében árversenyt hirdettek meg. Alig néhány gyógyszer került ki a támogatotti körből, 4500 termék lesz közgyógyellátás keretében hozzáférhető. Minden hatóanyagból lehet majd közgyógyellátás jogcímén terméket rendelni, de az adott hatóanyagból csak a legkedvezőbb árúakat - hangsúlyozta a főosztályvezető. A koleszterinszint-csökkentők közül például a legkorszerűbbnek számító hatóanyagú valamennyi készítményért kevesebbet kell fizetni a jövőben. Jelentős áremelkedés a szakorvos által felírt, speciális, nem rendszeresen szedett gyógyszerek, például az onkológiai, illetve egyes pszichiátriai készítmények esetében várható. A rendszeresen szedett gyógyszereknél - például a vérnyomáscsökkentőknél, a fájdalomcsillapítóknál vagy a fekély elleni készítményeknél - az áremelkedés mértéke néhány száz forint lehet, de ezeknél is minden esetben lesz olcsóbb, azonos hatóanyagú alternatíva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.