Közélet

Szőlőszerelem egy szegedi szüreten + FOTÓK

Szőlőszerelem egy szegedi szüreten + FOTÓK

2011. szeptember 8., csütörtök
Szőlőszerelem egy szegedi szüreten + FOTÓK
Szeptember a szüret időszaka, és bár a homokot már régen kimosta a szemekből egy-egy Frittmann, Somodi nedű, mégis, ha az Alföldről van szó, még mindig veszi a bátorságot néhány ifjú sznob, hogy elhúzza a száját. Nekünk most a Szeged borát készítő Ujvári Mihálynál görbült szánk mosollyá, miután látogatást tettünk birtokán. „18,5-19,5 fokos már a Cserszegi Fűszeres, a harminc fokos hőség így augusztus végén, szeptember elején nem éppen tett jót a szőlőnek. Sokat cukrosodott, elkezdtek töppedni a szemek. Ez zamatában édesíti, gazdagítja majd a bort, viszont mennyiségre csökken a termés. Egy kiló szőlő így csak 6 deci mustot ad 8 helyett” – mesél az idei termésről a dorozsmai borász, mire én bátran megjegyzem, hogy nekem így tökéletes, majd kiköpök egy fogaim között táncoló szőlőmagot. Megtudom, hogy a szomszéd tőkéken a Rajnai Rizlingnek még csak 17 a cukorfoka, a borász szerint egy hétig kell tőkén hagyni és ez a fajta is „szüret kész”.

Munkaszeretet, családszeretet, hazaszeretet és Szeged bora

Ujvári Mihály 7 hektáros birtokán az előbb említett fehér fajtákon kívül termeszt még Zweigelt és Kékfrankos gyümölcsöket is. Szeged város borát már évek óta ő készíti, és mint mondta ez nagy büszkeséggel tölti el, azért is dolgozik, hogy 2011-es bora is érdemes legyen erre a címre. „30 éve hobbi szinten kezdtem el a bortermelést. Lehet, hogy máshol készítenek jobb borokat is, de ezt itt mi a saját földünkön, verejtékünkkel csináltunk” – beszél a kezdetekről csupa mosollyal. „A Jóistentől három dolgot kaptam: munkaszeretetet, családszeretetet és hazaszeretet. Apámtól a hangyaszorgalmat, édesanyámtól pedig a csupaszívet örököltem” – tette hozzá, miközben tenyerét – mint aki simogatni készül – egy fürt köré fonta. „Talán 4-5 nappal lehetett volna hamarabb is kezdeni a szüretet, de akkor volt 40 fok a napon, így délben be kellett volna fejezni a munkát.” Nagy játszma, igazi borászvirtus kell ahhoz, hogy meddig kell tőkén hagyni a fajtákat, hogy épp a megfelelő cukorfokot elérje, de ne kezdjen el megégni – gondolom magamban. Egy égről jövő berregés akaszt meg elmélkedéseimben.

Szeged bora

Szeged bora egy Szeged Cuvére keresztelt alkotás. A házasításban 45-45 százalék cserszegi fűszeres és rajnai rizling, 9 százalék Zala gyöngye és 1 százalék ezerfürtű volt. Először a 2010-es borfesztiválon nyerte el a kitüntetést Ujvási Mihály, majd idén is az ő nedűje képviselte a várost.

Szőlők felett egy helikopter berreg

Egy helikopter száll el igen alacsonyan a birtok mellett. „Akár a munkavédelem is lehet. Megnézik, hol dolgoznak idénymunkások és kiküldik az ellenőröket. Épp akik dolgoznának, a két kezükkel robotolnak, azoknak kell rettegniük, hogy minden szabály be van-e tartva. A szüret egy ünnep, egy év megfeszített munkájának betetőzése. Amikor maguk megjöttek az autóval először arra gondoltam, hogy megint ellenőriznek” – ingatja fejét a bortermelő, majd hozzáteszi, hogy ma már nem nagyon lehetne kalákában szüretelni. Nem tehetné meg például szerkesztőségünk, hogy egy délelőtt leszed 4-5 mázsa szőlőt az Ujvári tanyán, mert jönne a büntetés. Mesélés közben megmutatja nekünk, hogy a szabályok értelmében 42 darab madárodút is kihelyezett a szőlősben közel 50 ezer forintért, igaz szárnyas egyikben sincs, de darázsfészek annál inkább. „Hozzám még senki sem jött megkérdezni, hogy min lehetne változtatni a bürokrácia, a szabályok kusza kacsai között, hogy könnyebb legyen. Fizetek én adót, rendes ember vagyok, bejelentem a munkásaimat is, de ez nem kis terhet jelent nekem. Külön embert fizetek a pincekönyv vezetésére, az adminisztrációra, magára a könyvelésre is” – fakad ki Ujvári Mihály. „Nagyon sok az elhullott szőlőszem, tudjátok mi a jelszavam?” – teszi fel a kérdést a fürtök közt serénykedő hölgyeknek. A választ harsány kacaj követi, nekem meg sajnos a főszerkesztőm biztos nem engedné meg, hogy a pikírt tréfálkozást lefessem itt…

Aki megízleli a cukorfokot

„Bort nem azért kell inni, hogy berúgjunk. Jó bor mellett fiatal korban életre szóló szerelmek, idős korban pedig az életre szóló barátságok születnek” – osztja meg velünk bölcsességét. A fehér tőkék mellett a Zweigelt erdőben is sétáltunk. Leszakított néhány szemet kísérőnk. 16-17 cukorfokra saccolta, így még egy hétig ezeket a bogyókat is tőkén kell hagyni. „De azért mérjük meg!” – teszi hozzá. Szedünk egy vödörnyi kéket és bemegyünk a présházban, ahol egy 2000 literes présgép forog, negyven mázsa szőlőt tud egyszerre befogadni. „20 évet szolgált ez a gép egy német gazdánál, leselejtezte, én pedig felújítottam, és már engem is 20 éve szolgál. El kell fogadni, hogy mi egy tőkeszegény gazdasággal robotolunk Európa után. 5-6 millió lenne egy új gép.” Kézzel préseli a kékszőlőt a borász, majd egy szűrőn át a mérőedénybe önti. 17 cukorfok. Teli találat, de ezen itt már nem is nagyon csodálkozok. „18 foknál már leszedjük, még egy hét.”

A borlovag, a homok és lehullott bogyók

A pincelejárónál köszöntünk el, két ajándék borral enged útra Misi bácsi, és két liter musttal, ami a derítés hatására majdnem olyan tiszta, mint később feltámadásának nedűje a palackon túl. Az egyik palack címkéjére mutat Ujvári Mihály, aki a 18. borlovag Magyarországon (Európai Borlovagrend). „Csak ha az irigységen úrrá lettél és másokért fáradozni kezdtél, akkor lehetsz igazi lovag.” Eszembe jutnak a képek, miként lovagok ők. Ahogy a nedves homok pereg lábán, mikor a 72 éves férfi átbújik a szőlők között a másik sorra, majd lehajol, összeszedi a lehullott bogyókat, kicsit megmasszírozza derekát. Csaba fia vállára teszi kezét a présházban – az alig titkolt büszkeség. És ahogy a feleségéről beszélt, az örök szerelem, ami a szőlőkkel osztozott. És amikor megkóstolom a cserszegit (ahogy most is), mintha belőle kortyolnék. Ujvári Mihály borait Kiskundorozsma Bölcs utca 19. szám alatt lehet megvásárolni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.