/

Szelíd motorosok szoborban és zenében Vásárhelyen

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Akik szeptember 21-én délután Nagy Attila szobrászművész két hódmezővásárhelyi köztéri szobrának avatójára érkezve a kiállítás-megnyitókon és avatókon elmaradhatatlan fuvolázásra vagy hegedülésre számítottak, azoknak csalódniuk kellett – írja a Vásárhelyi Hírek.

Klasszikusok helyett másfajta klasszikusok szóltak: Bikini, Black Sabbath, Deep Purple, na és Steppenwolf rockklasszikusok.

Ez utóbbitól is az Easy Rider, azaz a Szelíd motorosok című film örökzöldje a Born to be wild, Vadnak születtem. És ez volt a lényeg! Két olyan szoborkompozíciót ünnepelt ez a dal, amelyeknek Sebesség címet adta az alkotó, Nagy Attila vásárhelyi szobrászművész. És valóban a futurizmust súroló száguldó motorosokat megjelenítő szobrokat nem egy falakkal körülvett tér, vagy udvar antagonisztikus magányára kárhoztatták, hanem egy „élő” közlekedési körforgalom közepébe helyezték. Mivel kettős körforgalom épült, a Sebesség 1 mellé Nagy Attila elkészítette a Sebesség 2-t.

A Táncsics Mihály, Kinizsi, Teleki és Vöröskereszt utcák összetalálkozásánál kiépített mindkét körforgalom közepére felállított szobrokat avatta/ünnepelte szeptember 21-én a nagyszámú közönség. Láthatóan meglepte a résztvevőket, a spontán nézelődőket a rendhagyó szoboravató, de egy idő után jól látható felszabadultsággal és örömmel adta át magát minden generáció a rockzene sodrásának. Nagy Attila szobrászművész szerette volna ha a híres film, még híresebb dala szólal meg a szoboravatón.

Az alapötletet Lőkös Györgyi a Polgármesteri Hivatal közművelődési referense gyúrta össze igazi happening formába. A Vásárhelyi Híreknek elmondta, a Rockefeller együttes igényes és dinamikus rockzenéje mellé, stílszerűen meghívta, a képeinken is látható – szelídnek nem mondható – helyi motorosokat is. Elvégre a motorozás, a sebesség merevedett pirogránit szoborrá Nagy Attila keze nyomán. A Vásárhelyi Őszi Tárlaton 2005-ben Tornyai-plakettel díjazott mű és testvére, Almási István alpolgármester ajánlásával hivatalosan is a mai világ dinamizmusát, a motorizációt képviseli a két körforgalom közepén, amelyek körül a nap 24 órájában járművek róják tiszteletköreiket.

Forrás: www.vasarhelyihirek.hu

Előző sztori

Vámpír a tévében – vámpír a tévé?

Következő sztori

Közel 200 millió bírság a nyári ellenőrzések nyomán