Szegedre érkezik Spiró György

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szeptember 27-én 17 órától a Somogyi-könyvtár vendége lesz Spiró György, a Kossuth-díjas író, költő, műfordító, akivel Ilia Mihály irodalomtörténész, Szeged Város díszpolgára beszélget.

Rangos hazai könyvkiadókhoz kötődő írókat lát vendégül az októberi könyvtári napok programjain a Somogyi-könyvtár. A sorozat nyitórendezvényére már szeptember hónap végén sor kerül. A beszélgetésnek külön aktualitást ad, hogy a Magvető Kiadó idén ismét megkapta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) az Év kiadója díját. A Magvető azzal büszkélkedhet, hogy az élvonalbeli magyar szerzők műveit legnagyobb számban jelenteti meg, emellett nagy hangsúlyt kap a pályakezdő tehetségek felfedezése, első műveik megjelentetése, továbbiak megalkotásának segítése. Folyamatosan adja ki számos 20. századi magyar klasszikus életművét vagy fontosabb munkáit, továbbá a kortárs világirodalom kiemelkedő szerzőinek köteteit.

Spiró György 1970-ben a Magyar Rádió újságíró-gyakornokaként kezdte pályáját. 1978 óta az ELTE tanára.
Dramaturgként dolgozott a budapesti Nemzeti Színházban 1975 és 1977, valamint 1978 és 1979 között, majd a kaposvári Csiky Gergely Színházban 1981-tól egészen 1992-ig. A szolnoki Szigligeti Színház igazgatója 1992 és 1995 között. A Színházművészeti Főiskola tanára 1989-től 1997-ig.
A Fogság című nagyregényét 2005 márciusában jelentette meg a Magvető, és ezzel egy időben újra kiadásra kerül Az Ikszek című regénye is. Spiró Györgynek korábban nem jelent meg regénye a Magvető gondozásában, a Fogság a 2005-és év irodalmi szenzációja volt, több elismerésben is részesült. 2006-ban, Spiró György hatvanadik születésnapja alkalmából a Magvető Széljegyzeteket fűzött, amely tartalmaz egy interjút a szerzővel, a regény megírásához használt legfontosabb források jegyzékét, kritikákat, és a Fogság világát idéző időrendi táblát, rajzokat, fényképeket. 2007-ben jelent meg A Jövevény című regény átdolgozott kiadása Messiások címmel.

Előző sztori

Labdarúgás: értékes UTC-pont Csanádpalotáról

Következő sztori

Kosárlabda: győzelemmel kezdett a Szeged KE