Közélet

Orbán akciótervet ismertet, Gyurcsány mentelmi jogáról szavaznak

Orbán akciótervet ismertet, Gyurcsány mentelmi jogáról szavaznak

2011. szeptember 12., hétfő
Orbán akciótervet ismertet, Gyurcsány mentelmi jogáról szavaznak

Orbán Viktor felszólalásával kezdődik ma a parlament őszi ülésszaka, a miniszterelnök az euróválság hatásainak kivédését szolgáló akciótervet jelent be. Az Országgyűlés dönt Gyurcsány Ferenc mentelmi jogáról, amelynek felfüggesztését az ügyészség kezdeményezte, hogy a sukorói kaszinóberuházás ügyében, hivatali visszaélés miatt, gyanúsítottként hallgathassa ki a szocialista politikust.

Orbán Viktor

szóvivője,

Szijjártó Péter

közlése szerint a kormányfő a parlamentben az euróválság magyarországi hatásainak kivédését célzó akciótervet jelent be és ismerteti azokat a védelmi intézkedéseket, amelyeket a kormány a veszélyeztetett társadalmi csoportok érdekében szükségesnek tart. A miniszterelnök még szeptember elején, Schmitt Pál köztársasági elnökkel folytatott egyeztetése után közölte, hogy a kabinet intézkedési tervet dolgoz ki a szegények, a munkanélküliek, a bajba jutott deviza- és forinthitelesek segítésére. A miniszterelnök várhatóan beszámol a vasárnapi kormányülés döntéseiről is. A tanácskozás napirendjén szerepelt a többi között a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztésének lehetősége, amelyre a Fidesz-KDNP-frakció tett javaslatot. Az interpellációk és a kérdések után a képviselők az előzetes napirend szerint – a házszabálytól eltérve – dönthetnek arról, hogy a bajba jutott devizahiteleseknek lehetővé tett árfolyamrögzítést a 2015. január 1-jét megelőzően lejáró kölcsönökre is kiterjesztik, valamint kimondhatják, hogy az árfolyamrögzítés olyan devizakölcsönöknél is igényelhető, amelyeknél a fedezet egy része nem jelzálogjog, hanem állami kezesség. Ezután a Ház szavaz

Gyurcsány Ferenc

mentelmi jogának felfüggesztéséről, amit a parlamenti szakbizottság javasolt. Az ügyészség szerint a korábbi miniszterelnök hivatali visszaélést követett el, amikor a sukorói kaszinóberuházás ügyében meghatározta az értékesítés módját, azaz a telekcserét. A szocialista politikus szerint semmi sem támasztja alá a vádhatóság álláspontját. Mivel a bizottsági ülésen a Fidesz-KDNP, a Jobbik és az LMP képviselői is támogatták mentelmi jogának felfüggesztését, Gyurcsány Ferenc lehet a rendszerváltás utáni első miniszterelnök, akit közvádas ügyben meggyanúsítanak. A volt kormányfő egyébként maga is mentelmi jogának felfüggesztését kérte. A mentelmi jog megvonásáról vita nélkül, a jelen lévő képviselők kétharmadának voksával dönt az Országgyűlés. Felszólalhat viszont a határozathozatal előtt Gyurcsány Ferenc, aki vélhetően élni fog a lehetőséggel. Este, a szavazások után a parlament megvitatja a fideszes Hörcsik Richárd javaslatát, amellyel a közbeszerzési törvény építési beruházásokra vonatkozó szabályait módosítaná, és vitát folytat a Magyar Honvédség létszámáról szóló miniszteri előterjesztésről. Részletes vitát folytatnak a képviselők az örökségvédelmi törvény módosításáról és arról a határozati javaslatról, amely a magyar nyelv napjává nyilvánítaná november 13-át, a magyar nyelvet hivatalossá tevő 1844-ben született törvénycikk elfogadásának napját. A kétnapos ülés első napján emlékezik meg a Ház a közelmúltban elhunyt Gerbovits Jenőről, korábbi kisgazdapárti képviselőről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.