Egyetem

Nemzetközi konferencia az SZTE-n terrorról és esztétikáról

Nemzetközi konferencia az SZTE-n terrorról és esztétikáról

2011. szeptember 19., hétfő
Nemzetközi konferencia az SZTE-n terrorról és esztétikáról

Terror(izmus) és Esztétika címmel tart nemzetközi konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara 2011. szeptember 22-24 között. A konferencia a terror(izmus) politikai fogalmát és diskurzusát vizsgálja az esztétikai gondolkodás antik és modern hagyományai felől.

A konferencia legfőbb célkitűzése olyan új kritikai perspektívák és fogalmi eszközök kidolgozása, melyek segítségével továbbgondolható a "terrorizmusnak" nevezett jelenség napjainkban uralkodó, túlságosan katonai szempontú értelmezése. A történettudományi és politikatudományi elemzések, miként a biztonságpolitikai kívánalmak fontosságához nem férhet kétség. Ugyanakkor az esztétikai megközelítés kiegészítheti és kritikailag cizellálhatja ezeket a megfontolásokat és törekvéseket. Az "esztétika" itt tág értelemben veendő: az érzések és affektusok, valamint a művészi ábrázolás elméletén túl ideérthető a retorikai, reprezentációelméleti és médiatudományi gondolkodás sokrétű hagyománya is, s mindezek filozófiai összefüggése. A konferencia éppen ezért nem korlátozódik a "művészi" megjelenítések vizsgálatára, hanem épp fordítva: mindenféle megjelenítés és közvetítés kritikai vizsgálatára összpontosít. A Szegedi Tudományegyetem által megrendezésre kerülő három napos esemény keretében 15 ország mintegy 50 előadja tart prezentációt angol, francia és német nyelven. A nyitó előadást tartja:

Samuel Weber

(Northwestern University, USA)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.