Egyetem

Szegeden minden készen áll az új tanévkezdéshez

Szegeden minden készen áll az új tanévkezdéshez

2011. szeptember 1., csütörtök
Szegeden minden készen áll az új tanévkezdéshez

A tavalyi közlekedési káosz is megismétlődik?

A mai nappal elkezdődött az új tanév, és körkérdésünk alapján mindenhol kellőképpen felkészültek a tanulók fogadására. Szegeden, miként tavaly ilyenkor, egyvalami garantált csütörtök reggel: a forgalmi dugó okozta magas vérnyomás, idegeskedés és közlekedési káosz. Úgy tűnik, ezt az idén sem fogjuk megúszni.

Felkerestük az önkormányzat oktatási irodáját, ahol

Kardos János

irodavezető tájékoztatott arról, hogy áprilisban 1112 gyermek iratkozott be az önkormányzati fenntartású 19 általános iskola 43 első osztályába. Ez közel azonos az egy évvel korábbi létszámmal, de nagyobb, mint a tavalyi nyolcadikosok száma. A tankönyvrendelésekhez az önkormányzat minden évben biztosítja az intézmények számára a szükséges forrásokat. A tankönyvellátással kapcsolatban az önkormányzat intézményei problémát nem jeleztek.

Miklós Péter

, a SZINT Szegedi Intézménytakarító Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: alapfeladataik közé tartozik Szeged valamennyi általános iskolájának, középiskolájának és kollégiumának a takarítása. Emellett vannak még más tevékenységeik is, például az önkormányzat közigazgatási intézményei (az ún. Sárga ház és a Szürke ház, valamint a közigazgatási kirendeltségek Szőregen, Dorozsmán, Tápén, okmányiroda, katasztrófavédelem) takarítása. A másik nagy falat a sportlétesítmények – a sportcsarnoktól a dorozsmai stadionon át a műjégpályáig – és a Somogyi-könyvtár. A SZINT Kft által takarított terület kétharmadát az iskolák, kollégiumok teszik ki. „Mi nem pihenünk nyáron sem. Az augusztusi hónapot arra használjuk, hogy nagytakarítást végezzünk, valamennyi iskolába eljut ilyenkor a speciális gépes csapatunk. A kerámialapokat és egyéb hideg burkolatot súrológépekkel áttisztítjuk, de ilyenkor kerül sor az ablakok tisztítására, és ahol igény van rá, a függönyök mosására is” – újságolja a takarító cég igazgatója. Általános nagytakarítást végeznek ilyenkor a tantermekben. A nyári szünetet kihasználják arra, hogy a tantermekben felújítsák a parkettát, illetve újra parkettázzanak, ahol szükséges. Ha szükséges elvégzik az aljzatkiegyenlítést, valamint a parkettalapok pótlását, lecsiszolását és lakkozását. Több mint 230 tantermet – összesen több mint 13 000 nézetméternyi parkettafelületet – újítottak fel az elmúlt években, ennek költségeit pedig a szegedi Nevelési-oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata állta. Ez hasznos az iskolának, mert esztétikusabb és jobb körülmények között tanulhatnak a diákok, másrészt jó a takarítócégnek is, hiszen sokkal könnyebben takarítható egy felújított felület: eszközeiket és a munkaerőt is kímélik ezáltal. „Szeptember elsejétől a szabadságolások elteltével valamennyi takarítónőnk az iskolákban munkába áll. Különösen az első napok fokozott igénybevételt jelentenek, mert ilyenkor a diákokon kívül jóval több szülő, családtag jön be az iskolába, hogy aztán októberre beálljon a szokásos, munkarend” – fejezte be Miklós Péter. Telefonon felhívtuk a Madách Imre Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatónőjét,

Ezumahné Németh Györgyit

, aki elmondta, minden készen áll a tanulók fogadására. Kedden öt órakor volt a tanévnyitó, kiosztották az ingyen-tankönyveket, mától pedig kezdetét veheti az igazi munka.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.