/

Megkezdődött a paprika háromnapos ünnepe + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A devizahitelesek is tájékozódhatnak a paprikafesztiválon

Noha a IV. Szegedi Paprika Fesztivál Csongrád Megyei „Paprikasó” hivatalos megnyitójára csak délután fél négy körül került sor az Árpád téren felállított nagyszínpadon, a kísérő rendezvények már 10 órakor megkezdődtek.

A Fekete Házban szakmai napot tartottak, melynek főszereplője természetesen a magyar, szegedi paprika volt, a megyeházán pedig fél 3-kor átadták az arra érdemes fiatal alkotóknak a Változatos Megyéink az Európai Unióban címmel a kormányhivatal által meghirdetett művészeti pályázat díjait. Huszonhat fiatal Csongrád megyei művész számára jelentett kihívást a feladat, ennyien küldték be munkájukat.

Orbán Imre, a Móra Ferenc Múzeum tudományos igazgatóhelyettese, a megyei közgyűlés oktatási, kulturális és sportbizottságának elnöke, a háromtagú kuratórium tagja a zsűri véleményét összegezte. Művekről kell véleményt mondani, ami hálátlan feladat, mert egy rosszul megfogalmazott bírálat sokszor elveszi az alkotók kedvét. A pályázat kiíráskor három elvárás fogalmazódott meg: a művészeti alkotásoknak olyanoknak kell lenniük, hogy hazánk, illetve egyes megyék szeretete, identitása tükröződjön a munkákban, üzenete pedig a Kormányablakokhoz kötődjön. A pályázók 18 és 35 év közötti magyar fiatal képzőművészek lehettek. A harmadik szándék a szépség körül forog: Orbán Kantot idézte, aki szerint is az szép, ami érdek nélkül tetszik. E szépségnek ki kellet fejeznie a települések jellegzetességét, a téma lényegét, ugyanakkor valamilyen módon az alkotásoknak kapcsolódniuk kellett az EU-hoz. A festménytől a grafikáig, a bronzszobortól a fűzfonásig számtalan művészeti ágban érkezett pályamunka a Csongrád Megyei Kormányhivatalba a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által közzétett felhívásra. A díjazott művek a Kormányablakba kerülnek.

A művészeti pályázat eredményei

A zsűri egyhangúlag döntött: harmadik díjat és a vele járó 250 ezer forintot a csongrádi Vörös Anett, a másodikat és az 500 ezer forintot a szegedi Olasz Attila, az elsőt és a 750 ezer forintot pedig a hódmezővásárhelyi Szabó Klára Petra érdemelte ki.

B. Nagy László kormánymegbízott is gratulált a díjazottaknak, köszöntötte a megjelent polgármestereket, majd szólt a paprikafesztiválon most első ízben felállított Kormányablakról, ahol a hivatal munkatársai tájékoztatást adnak a devizahitelek egyösszegű végtörlesztéséről, amit december 31-éig igényelhetnek az arra jogosultak. Az érdeklődők péntek 3 órától 6-ig, majd szombaton és vasárnap 10-től este 6-ig kereshetik fel a Dugonics tér Árpád tér felőli végében az információs pontot, ahol megfelelő felvilágosítást kaphatnak.

Ezt követően a nyitómenet lovas kocsin zeneszóval, lovasokkal, dobosokkal, néptáncosokkal, rendőri fölvezetéssel a Dugonics térre indult, ahol Molnár Csaba, a fesztivál házigazdája, a Rendezvényház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Kibővültünk, hangsúlyozta Molnár, hiszen nem csak a Dugonics teret lakták be a fesztiválozók, hanem az Árpád teret is. Közel 50 kézműves állította ki portékáját, néhány boros is kivonult, változatos, gazdag kulturális programok, koncertek, bemutatók szerepelnek a kínálatban, így minden adott, hogy 3 napon keresztül az ide látogatók valóban jól érezzék magukat. Minden estére meglepetéskoncertet ígérnek a szervezők, és sztárokból sem lesz hiány.

Díjazták az Algyői Halászcsárdát és a szegvári Castellum éttermet

Tavaly alapította Csongrád Megye Önkormányzata a Csongrád Megye Gasztronómiájáért díjat, melyet minden évben olyan, nem szezonálisan nyitva tartó vendéglátóhelynek adományoznak, amely a megye turisztikai és gasztronómiai hírnevét öregbíti. Az elismeréseket – évente osztanak ilyet a paprikafesztiválon – ezúttal Vízhányó Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke adta át. Elsőként az Algyői Halászcsárda vezetője, Barta László vehette át a rangos elismerést. A tavalyi felmérések alapján az algyői a hazai csárdák első 10 helyezettje között volt, a náluk készülő halászlé pedig a második legjobb az országban. Ételeik messze földön híresek, sokan csak az Algyői Halászcsárda miatt keresik fel megyénket.

Ugyanebben a díjban részesült a szegvári Castellum étterem és panzió, az elismerést az étterem vezetői, Deák Andor és Deák Andorné vette át. A Castellum komoly részt vállal a helyi turizmus erősítéséből, nagyon sokan ismerik a megyében. Konyhájuk elsősorban a hagyományos magyar gasztronómia jegyeit viseli, de szívesen készítik a szomszédos népek ételeit is.

A paprika nagykövetei

Hagyománnyá vált, hogy Magyarország egyik nemzeti kincse, hungaricuma, a szegedi paprika népszerűsítésére nagyköveteket kérnek fel. Ezt az idei évben sem mulasztották el, a tiszteletbeli megbízásról szóló dokumentumot a megyei közgyűlés alelnöke, Vízhányó úr adta át a következő évre felkért személyeknek. Elsőként Borbásné Márki Márta, Röszke polgármestere, majd Vastagh József helytörténész, paprikatermelő és végül Tokovics Tamás, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója vette át a megtisztelő elismerést.

Jó szórakozást és hasznos időtöltést kívánva a jelenlévőknek Vízhányó Ferenc hivatalosan is megnyitotta az idei paprikafesztivált.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal is kitelepült

Ellátogattunk a kitelepült Kormányablak standjához, ahol Kovács Zsolt, a Csongrád Megyei Kormányhivatal igazgatója elmondta, az volt az elsődleges céljuk, hogy ily módon is közelebb kerüljenek az állampolgárokhoz. Egy ilyen rendezvény remek alkalmat kínál erre. A hivatal standjánál felállították az Alaptörvény Asztalát, ahol az érdeklődők igényelhetik a Házelnök aláírásával ellátott, személyre szóló Alaptörvény példányát. Korlátozott ügyintézéssel megpróbálnak segítséget nyújtani azoknak, akik a fesztivál ideje alatt hozzájuk fordulnak. Az ügyfél bejelentheti igényét, amit a hivatal munkatársai továbbítanak a benti rendszerbe.

A Kormányablakhoz fűződő friss tevékenységről Juhász Tünde, a kormányhivatal kabinetirodájának vezetője számolt be. A mostani kitelepülésnek szerinte is különösen nagy jelentősége van, hiszen a hétfőn elfogadott parlamenti döntés értelmében, ami a devizahitelesek hitelkönnyítésének feltételeiről szól, a Kormányablakoknál már csütörtöktől kezdődően lehet az ügyfeleknek, az érintett állampolgároknak kérdésekkel, kérésekkel fordulniuk az ügyintézőkhöz. Három napig a Kormányablak munkatársai a paprikafesztiválon is várják az érdeklődőket.

Előző sztori

A Vásár és Piac Kft. új ügyvezetője áttekinti a szerződéseket

Default thumbnail
Következő sztori

Újabb elismerés a szabadkai Kosztolányi-színháznak

Legutóbbi hasonló cikkek