Közélet

Megkezdődött a paprika háromnapos ünnepe + FOTÓK

Megkezdődött a paprika háromnapos ünnepe + FOTÓK

2011. szeptember 30., péntek
Megkezdődött a paprika háromnapos ünnepe + FOTÓK

A devizahitelesek is tájékozódhatnak a paprikafesztiválon

Noha a IV. Szegedi Paprika Fesztivál Csongrád Megyei „Paprikasó” hivatalos megnyitójára csak délután fél négy körül került sor az Árpád téren felállított nagyszínpadon, a kísérő rendezvények már 10 órakor megkezdődtek. A Fekete Házban szakmai napot tartottak, melynek főszereplője természetesen a magyar, szegedi paprika volt, a megyeházán pedig fél 3-kor átadták az arra érdemes fiatal alkotóknak a Változatos Megyéink az Európai Unióban címmel a kormányhivatal által meghirdetett művészeti pályázat díjait. Huszonhat fiatal Csongrád megyei művész számára jelentett kihívást a feladat, ennyien küldték be munkájukat. Orbán Imre, a Móra Ferenc Múzeum tudományos igazgatóhelyettese, a megyei közgyűlés oktatási, kulturális és sportbizottságának elnöke, a háromtagú kuratórium tagja a zsűri véleményét összegezte. Művekről kell véleményt mondani, ami hálátlan feladat, mert egy rosszul megfogalmazott bírálat sokszor elveszi az alkotók kedvét. A pályázat kiíráskor három elvárás fogalmazódott meg: a művészeti alkotásoknak olyanoknak kell lenniük, hogy hazánk, illetve egyes megyék szeretete, identitása tükröződjön a munkákban, üzenete pedig a Kormányablakokhoz kötődjön. A pályázók 18 és 35 év közötti magyar fiatal képzőművészek lehettek. A harmadik szándék a szépség körül forog: Orbán Kantot idézte, aki szerint is az szép, ami érdek nélkül tetszik. E szépségnek ki kellet fejeznie a települések jellegzetességét, a téma lényegét, ugyanakkor valamilyen módon az alkotásoknak kapcsolódniuk kellett az EU-hoz. A festménytől a grafikáig, a bronzszobortól a fűzfonásig számtalan művészeti ágban érkezett pályamunka a Csongrád Megyei Kormányhivatalba a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által közzétett felhívásra. A díjazott művek a Kormányablakba kerülnek.

A művészeti pályázat eredményei

A zsűri egyhangúlag döntött: harmadik díjat és a vele járó 250 ezer forintot a csongrádi Vörös Anett, a másodikat és az 500 ezer forintot a szegedi Olasz Attila, az elsőt és a 750 ezer forintot pedig a hódmezővásárhelyi Szabó Klára Petra érdemelte ki. B. Nagy László kormánymegbízott is gratulált a díjazottaknak, köszöntötte a megjelent polgármestereket, majd szólt a paprikafesztiválon most első ízben felállított Kormányablakról, ahol a hivatal munkatársai tájékoztatást adnak a devizahitelek egyösszegű végtörlesztéséről, amit december 31-éig igényelhetnek az arra jogosultak. Az érdeklődők péntek 3 órától 6-ig, majd szombaton és vasárnap 10-től este 6-ig kereshetik fel a Dugonics tér Árpád tér felőli végében az információs pontot, ahol megfelelő felvilágosítást kaphatnak. Ezt követően a nyitómenet lovas kocsin zeneszóval, lovasokkal, dobosokkal, néptáncosokkal, rendőri fölvezetéssel a Dugonics térre indult, ahol Molnár Csaba, a fesztivál házigazdája, a Rendezvényház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Kibővültünk, hangsúlyozta Molnár, hiszen nem csak a Dugonics teret lakták be a fesztiválozók, hanem az Árpád teret is. Közel 50 kézműves állította ki portékáját, néhány boros is kivonult, változatos, gazdag kulturális programok, koncertek, bemutatók szerepelnek a kínálatban, így minden adott, hogy 3 napon keresztül az ide látogatók valóban jól érezzék magukat. Minden estére meglepetéskoncertet ígérnek a szervezők, és sztárokból sem lesz hiány.

Díjazták az Algyői Halászcsárdát és a szegvári Castellum éttermet

Tavaly alapította Csongrád Megye Önkormányzata a Csongrád Megye Gasztronómiájáért díjat, melyet minden évben olyan, nem szezonálisan nyitva tartó vendéglátóhelynek adományoznak, amely a megye turisztikai és gasztronómiai hírnevét öregbíti. Az elismeréseket - évente osztanak ilyet a paprikafesztiválon – ezúttal Vízhányó Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke adta át. Elsőként az Algyői Halászcsárda vezetője, Barta László vehette át a rangos elismerést. A tavalyi felmérések alapján az algyői a hazai csárdák első 10 helyezettje között volt, a náluk készülő halászlé pedig a második legjobb az országban. Ételeik messze földön híresek, sokan csak az Algyői Halászcsárda miatt keresik fel megyénket. Ugyanebben a díjban részesült a szegvári Castellum étterem és panzió, az elismerést az étterem vezetői, Deák Andor és Deák Andorné vette át. A Castellum komoly részt vállal a helyi turizmus erősítéséből, nagyon sokan ismerik a megyében. Konyhájuk elsősorban a hagyományos magyar gasztronómia jegyeit viseli, de szívesen készítik a szomszédos népek ételeit is.

A paprika nagykövetei

Hagyománnyá vált, hogy Magyarország egyik nemzeti kincse, hungaricuma, a szegedi paprika népszerűsítésére nagyköveteket kérnek fel. Ezt az idei évben sem mulasztották el, a tiszteletbeli megbízásról szóló dokumentumot a megyei közgyűlés alelnöke, Vízhányó úr adta át a következő évre felkért személyeknek. Elsőként Borbásné Márki Márta, Röszke polgármestere, majd Vastagh József helytörténész, paprikatermelő és végül Tokovics Tamás, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója vette át a megtisztelő elismerést. Jó szórakozást és hasznos időtöltést kívánva a jelenlévőknek Vízhányó Ferenc hivatalosan is megnyitotta az idei paprikafesztivált.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal is kitelepült

Ellátogattunk a kitelepült Kormányablak standjához, ahol Kovács Zsolt, a Csongrád Megyei Kormányhivatal igazgatója elmondta, az volt az elsődleges céljuk, hogy ily módon is közelebb kerüljenek az állampolgárokhoz. Egy ilyen rendezvény remek alkalmat kínál erre. A hivatal standjánál felállították az Alaptörvény Asztalát, ahol az érdeklődők igényelhetik a Házelnök aláírásával ellátott, személyre szóló Alaptörvény példányát. Korlátozott ügyintézéssel megpróbálnak segítséget nyújtani azoknak, akik a fesztivál ideje alatt hozzájuk fordulnak. Az ügyfél bejelentheti igényét, amit a hivatal munkatársai továbbítanak a benti rendszerbe. A Kormányablakhoz fűződő friss tevékenységről Juhász Tünde, a kormányhivatal kabinetirodájának vezetője számolt be. A mostani kitelepülésnek szerinte is különösen nagy jelentősége van, hiszen a hétfőn elfogadott parlamenti döntés értelmében, ami a devizahitelesek hitelkönnyítésének feltételeiről szól, a Kormányablakoknál már csütörtöktől kezdődően lehet az ügyfeleknek, az érintett állampolgároknak kérdésekkel, kérésekkel fordulniuk az ügyintézőkhöz. Három napig a Kormányablak munkatársai a paprikafesztiválon is várják az érdeklődőket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.