Közélet

Magyarságuk vállalására buzdítják a vajdaságiakat

Magyarságuk vállalására buzdítják a vajdaságiakat

2011. szeptember 29., csütörtök
Magyarságuk vállalására buzdítják a vajdaságiakat

Szerbiában és a Vajdaságban is javában zajlanak az október 1-je és 15-e közötti népszámlálás előkészületei, s a tartományban, az egyes településeken a magyarság körében tájékoztató előadásokat, összejöveteleket tartanak, amelyeken nemzetiségi hovatartozásuk megvallására buzdítják a magyarokat.

Az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban megszervezett összejövetelen

Beretka Katinka

, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) tanácsosa tájékoztatta az egybegyűlteket a népszámlálás fontosságáról, a kérdezőbiztosok munkájáról, a válaszadások "hogyanjáról". Elhangzott, hogy a külföldön élő vagy tanuló, de itt bejelentett családtagok nevében szülők, hozzátartozók is nyilatkozhatnak, és ha valaki egyáltalán nem ért szerbül, akkor az illető akár szomszédot, ismerőst is felkérhet, hogy alkalmi fordítóként legyen segítségére - írta csütörtökön az újvidéki Magyar Szó. Minél többen vallják magukat magyarnak a népszámláláson, annál nagyobb lesz a vajdasági magyarság részaránya is a különböző társadalmi-politikai szervezetekben, intézményekben és ezáltal erősödik a jogérvényesítés lehetősége is - hangzott el a találkozón. "A nemzeti hovatartozás szabadon történő felvállalásától nagy mértékben függ a kisebbségi jogok későbbi érvényesítése" - mondta a Magyar Szónak nyilatkozva

Korhecz Tamás

, az MNT elnöke. A szerbiai népszámláláson magyar kérdezőbiztosok is járják majd a településeket és noha a hivatalos és kitölthető kérdőívek csak szerb nyelvűek lesznek, a biztosoktól - tájékozódás végett - el lehet kérni a magyar nyelvre lefordított ívet is, amelyen az érintett nyomon követheti az összeírás kérdéseit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.