Kultúra

Magyar zongoristák Liszt-verseny döntőjében

Magyar zongoristák Liszt-verseny döntőjében

2011. szeptember 16., péntek
Magyar zongoristák Liszt-verseny döntőjében

Csütörtökön a Régi Zeneakadémián befejeződtek a 45. Budapesti Nemzetközi Zenei Verseny, a Liszt Ferenc Zongoraverseny középdöntői. Tizenkét versenyző közül öt jutott a hétvégi döntőbe.

A teltházas koncerteken a versenyzők rendkívüli teljesítményt nyújtottak, egyrészt választott szólódarabjaikkal, másrészt a Liszt-dalok kíséretével. A 12 középdöntős versenyző közül végül nem 6, hanem csupán 5 fiatal jutott a döntőbe, köztük 2 magyar, 2 orosz, 1 angol zongorista. Név szerint:

Balázs János

és

Nicolas Namoradze

magyar színekben, az orosz indulók közül

Szergej Beljavszkij

és

Ilja Kondratyev

, valamint a brit

Alexander Ullman

. Szombaton és vasárnap a Művészetek Palotájában kerül sor a döntő fordulóira. Mindkét napon délután 3 órakor a versenyzők a h-moll szonátát játsszák, míg este fél nyolckor egy-egy zenekari darabot, tehát valamelyik zongoraversenyt adják elő. Hétfőn fél nyolckor kerül sor a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a díjátadóra és a gálakoncertre. Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel

Medveczky Ádám

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.