Közélet

LMP: El kell oszlatni a szükségszerű megszorítások mítoszát

LMP: El kell oszlatni a szükségszerű megszorítások mítoszát

2011. szeptember 28., szerda
LMP: El kell oszlatni a szükségszerű megszorítások mítoszát

Akinek van hangja, annak pénz is jut a költségvetésből

Az LMP sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra az anomáliára, hogy a városvezetés a tavasz óta tartó megszorító intézkedések mellett mindig talált pénz azon célokra, amelyekre bizonyos befolyásos lobbicsoportok szeretnék, hogy legyen.

A költségvetés kiadási oldalának rejtett túltervezése ugyanis lehetőséget teremt sok időközben „hirtelen” jelentkező igény kielégítésére, legyen szó alultervezett (és sokszor értelmetlen) pályázatok/beruházások extra költségeinek „kipótolásáról”, vállalkozások kieső bevételek miatti kompenzálásáról, a versenysport támogatásáról vagy önkormányzati cégek átalakításáról. Olyan tételek bukkannak fel a költségvetésben, hangsúlyozta

Szentistványi István

, az LMP önkormányzati képviselője, amelyekről korábban szó sem volt, és amelyekről nem is tudtak. A fentiek természetesen adott esetben fontos és értelmes társadalmi célok lehetnek, de látni kell: az, hogy a város e célokra áldoz, nem szükségszerűség, hanem tudatos értékválasztás kérdése. Így az sem szükségszerűség, hogy akkor, amikor tömegeket fenyeget az ellehetetlenülés veszélye, az önkormányzat nagy többsége szinte minden egyes rövid távú és látványos célt, látványberuházást fontosabbnak tartson, mint a rászorulók megsegítését. Jelenleg az a gyakorlat, akinek van hangja/befolyása, annak pénze is van a költségvetésből, akinek viszont nincs érdekérvényesítő képessége, az a szegedi politikai elit számára nem is létezik, így meg lehet húzni rajta az önkormányzati nadrágszíjat. Szentistványi a versenysportra szánt támogatásokat említette példaként: a szeptemberi közgyűlés már extra 170 millió forinttal szándékozza támogatni ezt a területet, amiről korábban szó sem volt. Akik képben vannak (viszonylag szűk kör), azok látják, milyen tartalékok vannak a rendszerben és a számukra fontos szempontok mentén ezekre a pénzekre tudnak előterjesztést benyújtani. Érdekes módon, nekik mindig lesz pénz. Akiknek nincs rálátásuk a rendszer működésére, gyenge a lobbitevékenységük, az érdekérvényesítő képességük, azok a társadalmi csoportok lassan ellehetetlenülnek és kihullana a rostán. A választópolgároknak illik tudniuk, hogy a költségvetés folyamatos változása, módosulása nem mindig az ő érdekükben történik. Az LMP megyei szervezetének társadalompolitikai szóvivője,

Szabó Dániel

konkrét esetekről számolt be, tulajdonképpen mire is nincs pénz. Szeged 2011-es költségvetésében jelentősen csökkentették a segélyekre fordított összegeket. Minden negyedik segélyes ennek következtében rosszul járt, tehát éppen a legnehezebben élőket sújtja legjobban a kormány és az önkormányzat politikája. A közgyűlési többség gyakori visszaélésekre hivatkozva megszüntette az ápolási segélyt, anélkül, hogy elvégezte volna a szükséges felméréseket, vizsgálatokat. Több száz kiszolgáltatott helyzetű ember számára ez súlyos csapást jelent, miközben tömegeket fenyeget az ellehetetlenülés és tartós lecsúszás veszélye. A másik fontos tétel az oktatással kapcsolatos. A költségvetés tervezésekor a márciusi, oktatási tárgyú előterjesztés még arról szólt, hogy a beiratkozó gyerekek száma nem csökkent, így nincs szükség sem pedagógusok elbocsátására, sem induló osztályok számának csökkentésére. Már májusba „váratlan” gyermeklétszám-csökkenésre hivatkozva a közgyűlés ügy döntött, az induló osztályok számát mégis 45-ről 40-re, a pedagógusok létszámát pedig 16-tal csökkenti. Tanévnyitáskor a polgármester megint arról beszélt, hogy nincs gyereklétszám-csökkenés, ezért megszorítás sem lesz. A legújabb, immár harmadik oktatással kapcsolatos előterjesztésben már nem 16-tal, hanem 23-mal csökken a pedagógus-álláshelyek száma a városban. Az iskolák az önkormányzat segítségével lehívott uniós támogatásokból viszonylag sokat költöttek oktatási-nevelési intézmények felújítására, a tárgyi felszereltség javítására. Minderre szükség van, de ez nem pótolhatja a pedagógusokat, véli az LMP szóvivője. Szegeden tehát a városi többség szerint – csakúgy, mint országos szinten - a szociális támogatásokra és az oktatásra egyre kevesebb pénz jut. A valóság mégis az, hogy a városvezetés és erősebb lobbicsoportok céljaira mindig jutnak kisebb-nagyobb összegek. Nem gazdasági kényszerekkel, hanem tudatos értékválasztásokkal állunk tehát szemben, amikor a legrászorultabbaktól veszünk el időről időre, figyelmeztetnek az LMP politikusai.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.