Közélet

Jobbik: átmenetileg sem elfogadható az szja-kompenzációs rendszer

Jobbik: átmenetileg sem elfogadható az szja-kompenzációs rendszer

2011. szeptember 21., szerda
Jobbik: átmenetileg sem elfogadható az szja-kompenzációs rendszer

A Jobbik számára átmenetileg sem elfogadható a kormány által tervezett kompenzációs rendszer a személyi jövedelemadó rendszerén belül - jelentette ki Bertha Szilvia szerdai sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) keddi közleményében írta, hogy a kompenzációs rendszer működéséhez a kormány a bevételi erőforrásokat a személyi jövedelemadó rendszerén belül kívánja biztosítani. Mindaddig, amíg az egykulcsos adó bevezetése bárkinek is jövedelemkiesést okoz, addig az eddigi adóterheknél alacsonyabb mértékű, átmeneti jellegű hozzájárulást kell fizetni a havi bruttó 202.000 forint feletti jövedelemmel rendelkező munkavállalóknak. Az intézkedés csak az értékhatárt meghaladó részt érinti.

Bertha Szilvia

szerdán hangsúlyozta: ezzel a lépéssel a kormány azt éri el, hogy több a lesz a részmunkaidőben foglalkoztatás, vagy az új munka törvénykönyvének megfelelően ugyanazon béréért hosszabb ideig foglalkoztatják majd a munkavállalókat a munkaadók, ez pedig a munkaerőpiac szűküléséhez, valamint a fogyasztás és a bevételek csökkenéséhez vezet majd. Az ellenzéki képviselő minderről azután beszélt, hogy a Jobbik egyeztetést folytatott a szakszervezeti konföderációkkal. A hat konföderációból öt elnöki, vagy alelnöki szinten képviseltette magát a Liga Szakszervezetek azonban elhatárolódott a meghívástól. Az egyeztetéssel kapcsolatban Berha Szilvia elmondta: támogatják a szakszervezeteket a háromoldalú egyeztetések visszaállításában, valamint abban is egyetértettek, hogy az új munka törvénykönyve bevezetésével mindenképpen csökkennek a bérek és jövedelmek, illetve túl rövid az átállási idő és a januári bevezetés "káoszhoz és törvénytelenségekhez" vezet majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.