Bulvár

Fegyveres rablás miatt ítéltek el egy pszichiátriai kezelés alatt álló férfit

Fegyveres rablás miatt ítéltek el egy pszichiátriai kezelés alatt álló férfit

2011. szeptember 29., csütörtök
Fegyveres rablás miatt ítéltek el egy pszichiátriai kezelés alatt álló férfit

Három év hat hónap börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön másodfokon egy pszichiátriai kezelés alatt álló férfit, aki fegyvernek látszó tárggyal két évvel ezelőtt kirabolt egy szentesi nőt.

A 44 éves férfi hosszabb ideje pszichiátriai kezelés, valamint betegsége miatt cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt áll. A férfit a Szentesi Egyesített Szociális Intézményben ápolták, ott napi négy órában rehabilitációs munkát végzett. A vádlott 2009. november 20-án este elhagyta az otthont és magához vett egy fegyvernek látszó tárgyat. A városközpontban, a sétálóutca végénél várakozott, amikor arra ment a hazafelé tartó 61 éves nő. A férfi követni kezdte az asszonyt, s mielőtt az a lakásához érve beléphetett volna az ajtón, felszólította, hogy álljon meg, majd a nő táskáját követelte, azt állítva, hogy fegyver van nála.

A pszichiátriai otthonig vezettek a nyomok

A sértett először nem engedelmeskedett, de a férfi – aki az arcát a szemeinél kivágott fekete sapkával takarta el - újra az értékek átadását követelte, s azzal fenyegette meg az asszonyt, hogy lelövi. Amikor a nő a vádlott jobb kezében meglátott egy 8-10 centiméter csőhosszúságú, sima felületű, fekete színű, fényes anyagból készült fegyvert - vagy annak látszó tárgyat - engedelmeskedett, s átadta a táskáját a férfinak, aki ezt követően elfutott a helyszínről. A nő értesítette a hatóságokat. A kiérkező rendőrök szagmintát vettek, és követték is a vádlott nyomát egészen a pszichiátriai otthon kerítéséig. Pár nappal később a sértett szólt a rendőrségen, hogy felismerni vélte támadóját annak ruházata és megjelenése alapján. Ekkor előállították a férfit, akiről kiderült, hogy annak az otthonnak az ápoltja, ahova a kutya elvezette a rendőröket. A támadáshoz használt fegyvert vagy fegyvernek látszó tárgyat az eljárás során nem találták meg. A vádlottat a rablás elkövetésekor is fennálló elmebetegsége a megállapítások szerint nem tette arra képtelenné, de közepes fokban korlátozta abban, hogy a cselekménye társadalomra veszélyes következményeit felismerje, és annak megfelelő magatartást tanúsítson. A táblabíróság az első fokú ítéletben kimondott, fegyveresen elkövetett rablás bűntett mellett közokirattal való öt rendbeli visszaélés és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való két rendbeli visszaélés vétségében is bűnösnek találta a férfit, emiatt megnyílt a harmadfokú eljárás lehetősége. Ezzel a vádlott és védője élt is, felmentés érdekében nyújtottak be fellebbezést a Legfelsőbb Bírósághoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.