/

Emlékhelyet avatnak Kolontáron a katasztrófa évfordulóján

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kolontáron emlékhelyet avatnak a vörösiszap-katasztrófa első évfordulóján. A falu kilenc lakosa vesztette életét az ajkai timföldgyár tározójából kiömlő vörösiszap miatt.

Az emlékünnepség az emlékhely megkoszorúzásával kezdődik október 4-én délelőtt Kolontáron – tájékoztatta Tili Károly független polgármester az MTI-t. Az ötszáz négyzetméteres emlékhelyet a falu a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel közösen építi fel, az áldozatok emléke előtt erdélyi fafaragók által készített életfával tisztelegnek. Ugyanott felállítanak egy lélekharangot is, az emlékmű a vörösiszap-katasztrófát bemutató tanösvény egyik állomása lesz – mondta.
Tájékoztatása szerint az egész napos programban gyertyagyújtás, este fáklyás felvonulás is szerepel, a résztvevők az egy évvel ezelőtt vörösiszappal elöntött kolontári utcákon vonulnak végig. Az ünnepi misét Márfi Gyula veszprémi érsek celebrálja.

A Veszprém megyei településen két utca – a Kossuth és a Malom – semmisült meg a katasztrófában, és 36 lakhatatlanná vált házat kellett lebontani.
Készülnek a vörösiszap-katasztrófa egyéves évfordulójára Devecserben is: szentmisével, az emlékpark avatásával, kiállításokkal és fáklyás felvonulással emlékeznek meg a tragédiáról. Az “emlékezés napján” két épületet is felavatnak, az újonnan felépített postát és a Rotary Ház nevű kulturális és oktatási központot.
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét, mintegy százhúszan kerültek kórházba, több száz ház vált lakhatatlanná.

Default thumbnail
Előző sztori

Asztalitenisz: csütörtökön bajnoki, szombaton ETTU-kupa

Default thumbnail
Következő sztori

Elmarad a Szedeák kedd esti felkészülési mérkőzése

Legutóbbi hasonló cikkek