Írjon nekünk

Kultúra

Elmaradnak a MASZK Egyesület októberi előadásai

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Felfüggeszti programjait a Thealter Fesztivált követően a MASZK Egyesület, a várt pályázati pénzek ugyanis nem érkeztek meg – olvasható a szervezet honlapján.

Anyagi okok miatt kénytelen visszamondani októberi programjait a szegedi MASZK Egyesület. A fesztivál helyszínéül szolgáló régi zsinagógát a ma esti, kaposvári színészhallgatók Sziszüphoszt és a színházcsinálást középpontba állító előadása után bezárják. Martinkovics Katalin, a MASZK alelnöke egy közleményben sajnálatát fejezi ki az elmaradt előadások miatt, és ígéri: mindent megtesznek azért, hogy ez a búcsú ne örökre szóljon.

„Idén júniusban újra pályáztunk, a kijelölt kuratórium júliusban meghozta döntését. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) július 22-én közzé tette honlapján az eredményeket, erről a lebonyolító Nemzeti Kulturális Alap (NKA) augusztus 11-ei keltezéssel értesítette a szervezeteket. Mi is, ahogy mások, benyújtottuk a szükséges dokumentumokat, majd vártunk. A kiírás szerint „A támogatási szerződéseket a döntés meghozatalától számított 45 napon belül” kell megkötni – ez azonban a mai napig nem történt meg, egyetlen szervezettel sem, holott a határidő, amelyet a pályáztató szabott, régen lejárt.

Időközben az Országgyűlés június 27-én 245 igen szavazattal, 45 nem és 43 tartózkodás mellett elfogadta az előadóművészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló törvény módosítását, amely megszüntette a korábbi hat kategóriát, és ezzel együtt az ún. alternatív vagy független színházak garantált támogatási keretösszegét.

Ami biztos: az NKA azért nem kötött szerződéseket, mert a NEFMI mindezidáig nem bocsátotta rendelkezésére a megítélt támogatások fedezetéül szolgáló (egyébként szintén törvényben előirányzott, bár a tavalyi 66%-nál is kevesebb) pénzt. A héten kihirdetett 1316/2011 (IX.19.) kormányhatározat a minisztériumokat, köztük a NEFMI-t, költségvetésük egy részének zárolására, illetve év végéig tartó maradványtartásra kötelezi.

Az évad elkezdődött. A színházak, intézmények, köztük mi is – bízva a törvényekben, az írott szóban – hosszas számolás, tárgyalások, vagy inkább alkudozások után, megkezdték, illetve folytatták a munkát.

Hivatalosan senki, sehol el nem mondta, le nem írta – sem a kormányrendelet előtt, sem azóta -, mi lesz a sorsa a mindeddig ki nem fizetett támogatási összegnek – és ezzel összefüggésben az arra számító „támogatottak”nak, akik – elméletileg – márciustól decemberig fedezhetnék ebből működési költségeiket.

Ilyen körülmények között nem hozhattunk más döntést, mint hogy októberi programjainkat lemondjuk.”

A közlemény teljes szövege ITT olvasható.

Hírzóna

Elindult a vásárhelyi Tornyai-múzeum ismeretterjesztő videosorozata

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Magyarország szovjet megszállásának 75. évfordulója alkalmából készített epizód vetítésével.

Tovább olvasom

Kultúra

“Különösen szép lenne, ha a Dóm árnyékában kezdhetné újra a város a közösségi életet”

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Szegedi Szabadtéri Játékoknál még reménykednek, hogy teljes évadot tudnak tartani.

Tovább olvasom

Hírzóna

Online is élvezhetjük a szegedi komolyzenészek koncertjeit

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Több lehetőség közül válogathatunk.

Tovább olvasom

Aktuál