/

Egészségnap a romáknak + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egészségnapot tartottak szűrővizsgálatokkal a cigány kisebbségnek az Alsóvárosi Kultúrházban a hétvégén. A szervezők hagyományt szeretnének teremteni, hiszen nagy volt az érdeklődés, és az igény a vizsgálatokra.

A Szegedi Cigány Kisebbségi Önkormányzat és az „Elszalasztott 1000 év” Független Cigány Érdekvédelmi Közhasznú Egyesület pályázati pénzből és a Megyei Vöröskereszt közreműködésével valósította meg a programot. Nagy Mihály önkormányzati elnök kifejtette, hogy ez az esemény kapcsolódik ahhoz a folyamathoz, amellyel a hátrányos helyzetű romákat szeretnék bevonni minél több közösségi, rekreációs és egészségmegőrző programba, legutóbb szintén pályázati pénzből sikerült több mint 50 főt a sziksóstói fürdőbe elvinni egy családi napra.

Testzsírszázalék és testtömegindex

„A Szegedi Roma Önkormányzattal közösen szerveztük meg ezt a napot az esélyegyenlőség jegyében – mondta el portálunknak Gera Katalin, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Egészségfejlesztési osztályvezetője. „A rendezvény helyszínén kivitelezhető méréseket végeztünk pulzus-, vérnyomásmérés, testzsírszázalék-, testtömegindex meghatározással. Azért van nagy jelentősége mindennek, mert tudjuk, hogy van az úgynevezett gyilkos négyes, amibe beletartozik az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas vérzsír szint, és ezekkel a mérésekkel kiszűrhetőek bizonyos rizikófaktorok. Sajnos sok kóros értékkel találkoztunk. Jelenleg a szakmai állásfoglalások szerint a normál vérnyomás felső határértéke 130/80-85 higanymilliméter. A rendezvényen megjelentek közül több személynek volt ezen határérték fölött a vérnyomása, akadt, aki nem is tudott róla, másoknál pedig az eddig szedett gyógyszerek már nem bizonyultak elégségesnek. Persze az is elképzelhető, hogy nem a megadott dózisban és rendszerességgel történt a gyógyszerek szedése. – mesélt a tapasztalatokról a szakember. A szűrések mellett kis csomagot is kaptak a résztvevők, mosóporral, öblítővel, szappannal, papír zsebkendővel, fogkefével, fogkrémmel, habfürdővel. Az eseményen egyébként több mint százan vettek részt.

Helyes táplálkozás: sok zöld, semmi csipegetés

„Minden résztvevő kapott egy adatlapot, amin feltüntettük az eredményeit. Később ehhez a laphoz tudja majd mérni a változásokat. A beszélgetések során kiderült, hogy a táplálkozásnál van a legnagyobb probléma. Napi három étkezés két kiegészítő étkezés lenne a legoptimálisabb. Köztük pedig semmi, illetve csak folyadék, csapvíz vagy ásványvíz. Csakhogy ezzel szemben általános jelenség a csipegetés, egy kis csoki délelőtt, némi édes keksz stb. Ráadásul nem mindegy milyen arányban kerül a szervezetünkbe fehérje, zsír, szénhidrát. A legújabb szakmai kutatások azt mondják, hogy minél nagyobb a zöldségek aránya, annál ellenállóbb lesz a szervezet, és csökken a rákos sejtek kialakulásának az esélye is. Tehát sok-sok zöldséget kell a tányérunkra pakolni” – így a szakember, aki kitért a rendszeres testmozgás jelentőségére is. Mint elmondta, azt szokták mondani, főleg kisebb településeken, hogy egész nap mozognak, nem értik mi a gond. De egy sporttevékenység például akkor éri el a zsírégető hatását, ha egy huzamban 45-50 percig folyamatosan végezzük az adott mozgástevékenységet. Az előbb említett mozgások meg nem ilyen jellegűek voltak. A szervezet ugyanis legalább 35 perc intenzív mozgás után kezdi mobilizálni a zsírokat, ekkor lehet fogyni. Gera Katalin hangsúlyozta, hogy nagy szükség van ezekre a szűrésekre, éppen ezért a cigány önkormányzattal közösen igyekeznek majd rendszeres időközönként, fél évente, évente szervezni ehhez hasonló egészségnapot.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Hátország: SZEOL-győzelmek az Orosháza ellen + FOTÓK

Következő sztori

Kohári: A legszebb álmokat is felülmúlta az UTC sikere

Legutóbbi hasonló cikkek