/

Dokumentálták a világháborús öldöklést

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A levéltárakban és a bíróságokon megtalálható, hogy kit végeztek ki és az is, kit nyilvánítottak háborús bűnösnek 1944-ben, a katonai közigazgatás idején – jelentették ki a Magyar Szó napilapnak nyilatkozó levéltárosok.

A háborúban, illetve az utána következő időszakban kivégzettek és kisemmizettek hozzátartozói mostanáig nagyjából 200 ezer, vagyon-visszaszármaztatásra vonatkozó kérelmet adtak át. Egyre inkább világossá válik, hogy a világháború utáni hatalom pontos nyilvántartást vezetett a kivégzettekről, minden áldozatnak külön személyi kartont nyitottak, nem szervezetlenül, találomra gyűjtötték össze a kivégzendőket. Vajdaságban összesen tíz levéltár működik, a témával kapcsolatos dokumentumok ezekben lelhetők fel. A Vajdasági Levéltárban készített beszélgetés során arról érdeklődött a lap, hogy mi a teendő abban az esetben, ha valaki rehabilitálni szeretné háborús bűnösként kivégzett hozzátartozóját, illetve ha igényt tart annak elkobzott vagyonára vagy örökségére. A Magyar Szó kérdéseire Vladimir Ivanišević, Svetlana Ljubljanac és Mezei Zsuzsanna levéltárosok válaszoltak.

Különbséget kell tennünk a rehabilitációs eljárás és a vagyon-visszakövetelési eljárás között. Akár az egyik, akár a másik kérdésben érdekelt valaki, elmondhatjuk, hogy az archívumokban minden dokumentum megtalálható! A közigazgatási eljárásról szóló törvénnyel összhangban a Vajdasági Levéltárnak kérvényt kell benyújtani, ennek alapján kikeressük a kért dokumentumot, amely megmutatja, hogy a kérdéses személyt elítélték-e az akkori szervek háborús bűncselekmény miatt, vagy nem. Ezt követően a levéltár hitelesített fénymásolatot, illetve hitelesített átiratot ad ki a kért dokumentumról. A levéltárban található bizonyító dokumentumokon kívül létezik egy úgynevezett Háborús bűnösök névjegyzéke is, ebben a könyvben 7739 név szerepe A köztársasági parlament a képviselők támogatásának nyilvánvaló hiánya miatt visszavonta a parlamenti eljárásból a rehabilitációs törvény módosítására vonatkozó javaslatot, pár nappal korábban pedig a második világháború alatt, illetve közvetlenül utána elkobzott vagyon visszaszolgáltatásáról szóló törvény módosításának javaslata is hasonló sorsra jutott, írja a lap.

Default thumbnail
Előző sztori

Kosárlabda: újabb Szedeák-edzőmeccsek a Kaposvárral

Default thumbnail
Következő sztori

Labdarúgás: a Szeged 2011 kupacsatája a Szolnoki MÁV ellen

Legutóbbi hasonló cikkek