Az etnikai alapú incidensekről tárgyaltak Újvidéken

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az utóbbi hetekben elszaporodott temerini etnikai alapú incidensek miatt Újvidéken a tartományi képviselőház két tanácsa tartott együttes ülést, Temerinben pedig az önkormányzat, a rendőrség és a vajdasági ombudsman képviselői tárgyaltak szerdán – olvasható a Magyar Szó napilap csütörtöki számában.

Stevan Krstic, az újvidéki rendőrőrs parancsnoka a temerini incidensekről a vajdasági ombudsman képviselőinek elmondta: tény, hogy erőszakos cselekedetekről van szó, s az ügyészség feladata, hogy indíttatásuk alapján minősítse azokat. Hangsúlyozta: “köztudomású az is, hogy az Obraz és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom nagyban hozzájárultak a feszültség fokozásához”.
Muskinja Heinrich Anikó tartományi ombudsman megfelelő kommunikáció kialakítását sürgette az iskolák képviselőivel és a szülőkkel. Kezdeményezte az iskolalátogatásokat, a témával kapcsolatos szülői értekezletek megtartását és a tanulókkal való beszélgetéseket.
Egeresi Sándor, a vajdasági képviselőház elnöke, aki Muskinja Heinrich Anikóval és a rendőrség képviselőivel együtt a temerini tanácskozás munkájába is bekapcsolódott kifejtette, hogy: a Vajdaságban élő nemzeteknek és nemzetiségeknek “az egymás mellett élés helyett az együttélés megvalósításán kell fáradozni”. Azt is elmondta, hogy az Ivica Dacic szerb belügyminiszterrel folytatandó csütörtöki belgrádi megbeszélésén javasolni fogja, hogy a szerb biztonsági tanács legközelebbi ülését Temerinben tartsák meg.
Csorba Béla, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) körzeti szervezetének elnöke kifejtette: Temerinbe az elmúlt 15 évben tízezer menekült érkezett Horvátországból és Boszniából, s közülük több mint hatezren a városban telepedtek le. “Az őslakók és a letelepedettek között nemcsak nyelvi, hanem kulturális különbségek is vannak, és az együttélés normáit mindkét közösségnek tanulnia kell”.
A maratoni megbeszélés sorozaton az is elhangzott, hogy az igazságügyi szervektől pontos kimutatást kértek arról, hogy 2004 óta hány nemzeti indíttatású incidens miatt indult eljárás, illetve született ítélet a Vajdaságban.

Default thumbnail
Előző sztori

Női futball: szombaton a SZAK-hoz jön a Femina

Default thumbnail
Következő sztori

Fegyveres rablás miatt ítéltek el egy pszichiátriai kezelés alatt álló férfit

Legutóbbi hasonló cikkek