Autómentes Nap Szegeden + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Se autós, se kerékpáros nem volt kevesebb

Az európai autómentes nap egy 1998 óta minden évben szeptember 22-én megtartott – a társadalom környezettudatosságát erősíteni hivatott – rendezvénysorozat. Ezen a napon Szegeden, a Széchenyi téri fák alatt számtalan stand várta kicsiket és nagyokat egyaránt.

A megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémák, a közlekedési mód felelősségteljes megválasztása, a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyei, a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségessége voltak a szempontok, melyekre ez a nap próbált rávilágítani.
A nemzetközi rendezvény egyik hosszú távú célkitűzése az, hogy rávegye a rendszerint autóval munkába, iskolába vagy kikapcsolódni járókat, hogy az utazáshoz fenntartható alternatív közlekedési módokat vegyenek igénybe.

Se autós, se kerékpáros nem volt kevesebb

A nyárias időnek köszönhetően ezen a reggelen a kerékpárral közlekedők száma nem csökkent, így sokan a drótszamarakra pattanva igyekeztek a belváros irányába. Azonban az autósok sem hagyták otthon a kocsijukat, így az Autómentes Nap látszólag csak abban különbözött, hogy az érdeklődők a Széchenyi tér árnyas fái alatt felállított standoknál a fenntartható tömegközlekedéssel, a biztonságos kerékpározással ismerkedhettek meg, ügyességi játékokkal, tesztekkel, véradó kamionnal találkozhattak, különleges, egyedi építésű kerékpárokat próbálhattak ki. Az ovisokat és kisiskolásokat a téren kiállított retró-troli, és egy korszerű autóbusz látogatása, valamint a Grimm-Busz Színház meseelőadása szórakoztatta.
A rendezvénysorozathoz 2004-ben csatlakozott Szeged is. Ezen a napon a tömegközlekedési eszközöket ingyen használhatták azok, akik érvényes forgalmi engedélyüket a felszálláskor bemutatták. A Szegedi Városkép Kft. által szervezett eseménysorozat részeként a Huszár Mátyás rakparton a középiskolások számára baleseti szimulációt is tartottak.

Az európai autómentes nap

no images were found

Az 1990-es években több nyugat-európai országban mozgalmak jöttek létre, amelyek a motorizált közlekedés hátrányaira hívták fel a figyelmet, majd 1997-ben La Rochelle-ben, egy franciaországi városban rendeztek először autómentes napot. 1998-ban egész Franciaországban megtartották a rendezvényt, amelyhez 1999-ben Olaszország 40 városa is csatlakozott.
2000 februárjában az Európai Unió 13 tagországa közös nyilatkozatban ismerte el a rendezvényt, amelyet 2001-ben a tagjelölt Magyarország is aláírt. 2002-ben a több mint 1000 európai városra kiterjedő esemény legkevesebb 100 millió lakost érintett.

Autómentes nap Magyarországon

2002-ben már több mint 40 magyar városban tartották meg az autómentes napot, majd 2007-ben Magyarország 64 önkormányzata csatlakozott a szeptember 22-én megrendezett eseménysorozathoz. Ekkor Budapesten a mindennapos és biztonságos kerékpározás feltételeinek megteremtéséért, valamint a belvárosi légszennyezés csökkentéséért rendezett demonstráción 30 ezer kerékpáros vett részt. A Critical Mass felvonulásait ezek után több városban, így Szegeden is megrendezték, ahol a bringázók a máskor nem használt útvonalakon mutatják be a közlekedés alternatív és teljesen környezetkímélő, családokat, barátokat, munkatársakat is összehozó formáját.

no images were found

Előző sztori

Ötmilliárd forintot meghaladó értékű csatornaberuházás Csongrád megyében

Következő sztori

Súlyos, gyógyíthatatlan kór nyomában a magyar és szerb kutatók