Szórakozás

A tini könyvklubtól a busóálarcig

A tini könyvklubtól a busóálarcig

2011. szeptember 29., csütörtök
A tini könyvklubtól a busóálarcig
Két óvoda, kilenc általános iskola és négy középiskolai kollégium diákja 215 alkalommal 25-féle foglalkozáson vehetett részt a Somogyi-könyvtár iskolán kívüli oktatást, nevelést támogató rendezvény-sorozatán, melynek lezárására csütörtökön került sor. Véget ért a Somogyi-könyvtár 2010 áprilisában beadott pályázata, amelyet a Társadalmi Operatív Program (TÁMOP) keretében valósítottak meg „Könyv – Tár – Tér” címen. Az Európai Uniótól és a magyar államtól kapott támogatás összege 39 577 770 forint volt. Több mint 4 ezer gyerek, illetve fiatal vett részt a bibliotéka programjain, havi, heti szakkörökön, témanapokon és témaheteken, vetélkedőkön, versenyeken, tehetséggondozó alkalmakon. Sok más mellett kölyök és tini könyvklubok, népmese-ismereti, „könyvről könyvért”, illetve helyismereti vetélkedők, városismereti séták, valamint önismereti foglakozások várták az érdeklődő csoportokat. A középiskolások felvételivel kapcsolatos ismereteiket is bővíthették.

Kavalkád

„A projekt elérte azt a célját, hogy az együttműködő partnerekkel a kompetencia alapú oktatást támogassuk, koherensen a könyvtár céljaival és a partnerintézmények pedagógiai programjaival” – nyilatkozta portálunknak Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a bibliotéka igazgatója. Mint elmondta, színes és egyedi kavalkádot tudtak kínálni, amit igyekeztek mindig könyvhöz, irodalomhoz kapcsolni, hogy be tudják mutatni a kulturális értékeket. A tehetséggondozásban a megcélzott korosztály a középiskolások voltak, akiket olyan önismereti és mentálhigiénés tréningeken foglalkoztattak, ahol megismerhették saját magukat és társaikat egyaránt. Városnéző sétáikon Szeged kulturális értékeire csodálkozhattak rá az elsőéves kollégisták, akiknek praktikus tanácsokat is adtak, hol tudják elintézni ügyes-bajos dolgaikat. Többek között a „tanítva tanulni” jelszó alatt új didaktikai eszközöket is sikerült kialakítani a könyvtár munkatársainak. A bibliotéka a témákat tekintve nem olyan szoros határok között mozog, mint egy iskola, sokkal nyitottabban, szerteágazóbban tudtak választani a történelmi kérdésektől a néphagyományokig – sorolta az igazgatónő.

Álarc és táncmulatság

Az egyik középiskolás csoport tagjai a farsangi népszokásokat úgy tanulmányozták, hogy maguk készítettek busóálarcot, és egy maguk szervezte táncmulatságon vehettek részt, úgy, hogy beszervezték a foglalkozáson részt nem vevő társaikat is. A pályázat közvetett célja az volt, hogy valóban meg tudják mutatni a „könyvtári terepet”, azt, hogy a bibliotéka hatalmas anyagát, az itt történő információszerzést a diákok miként tudják hasznosan beépíteni a tanulási folyamatba. A könyvtárosok azt is szerették volna elérni, hogy a bibliotéka természetes, hétköznapi „tér” legyen a tanulóknak, és a hosszútávú cél, hogy ez így is maradjon – összegzett az igazgatónő. „Nagyon szeretnénk, ha lenne folytatás. A fenntarthatósági időszakban is kínáljuk a programokat, újabb pályázati lehetőségben is gondolkodunk, hiszen a most lezárult TÁMOP-támogatással a forrásokat a programok mellé tudtuk állítani. Így például minőségi anyagokat szerezhettünk be a kézműves foglalkozásokhoz, vagy a mi humánerőforrásunk kreativitásai és ötletei révén megszülethettek új didaktikai eszközök – ez a jövő útja, ezzel szélesedik szolgáltatásaink tárháza” – mutatott rá Palánkainé Sebők Zsuzsanna.

Ha október, akkor Könyvtári Napok

Az Országos Könyvtári Napok négyhetes rendezvénysorozatának keretében idén is számos színes programot kínál a bibliotéka. A könyvtár vendégei lesznek többek között az Év kiadója címmel idén kitüntetett Magvető Kiadó szerzői, Parti Nagy Lajos, Tóth Krisztina és Bodor Ádám. Ruttkai Évára és Latinovits Zoltánra, színháztörténetünk két legendás alakjára emlékeznek az Álomszínészpár című kötet szerzőivel, Gábor Júliával és Szigethy Gábor irodalom- és színháztörténésszel. A SZTE Kémiai Tanszékcsoportjának hallgatói alkimista műhelyükbe várják népszerű kísérletek kipróbálására a kisiskolásokat. A Pagony Kiadó szerzői és illusztrátorai mutatják be kicsiknek és nagyoknak legjobb gyermekkönyveiket. Szegedi írók vallanak önmagukról és olvasnak fel alkotásaikból. Lesz közönségtalálkozó Friedrich Schiller Haramiák című drámájának rendezőjével és főszereplőivel, valamint GPS vállalkozóknak. A Dóm téri épület a szokott módon több kiállítással kedveskedik majd a látogatónak. Az októberi Országos Könyvtári Napokról részletesen külön írásunkban számolunk be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.