A kormány még idén kifizetné az áfa-visszatérítést

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kormány még az idei évben visszafizetné azt a 250 milliárd forintnyi áfa-visszatérítési tételt, amelyet az Európai Bíróság július 28-i határozata nyomán köteles teljesíteni – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.

Az NGM angol nyelvű, a Széll Kálmán-terv frissítéseként megcímzett tájékoztatója szerint a visszatérítést nem a költségvetés részeként, hanem egyéb, állami eszközökből finanszírozza az állam. Az MTI megkeresésére egyelőre nem érkezett válasz arról, hogy milyen állami eszközökből is történhet a kifizetés.
A minisztérium a dokumentumban megismétli Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szeptember 6-i lovasberényi kihelyezett kormányülést követően bejelentett intézkedéseket, így a 100 milliárd forint értékű kiigazítási program részleteit.
Az NGM a közleményben arról tájékoztat, hogy Magyarország GDP-arányos államadóssága 2011 végén 75,5 százalék, míg 2012 végén 72,1 százalék lehet a 2010. év végi 80,2 százalék után. A minisztérium az írásban megerősíti a kormány az alkotmányban rögzített 50 százalékos adósságküszöb, illetve a 3 százaléknál alacsonyabb költségvetési hiány elérése melletti elkötelezettségét.
Az Európai Unió Bírósága július 28-án hirdette ki ítéletét, miszerint nincs összhangban az európai uniós joggal a magyar áfa-szabályozásnak az a része, amely kizárja a ki nem fizetett beszerzésekhez kapcsolódó áfa-visszatérítést. Az Európai Bizottság 2007 márciusában indította meg Magyarországgal szemben a jogsértési eljárást, ennek ellenére az évek során nem történt érdemi előrelépés.
Az NGM akkori közleményében arról tájékoztatott, hogy a vizsgálják a bírósági döntés költségvetési kihatásait, és a tárca hangsúlyozta, hogy Magyarország tartja a Széll Kálmán Tervben szereplő, valamint a Stabilitási és Növekedési Paktum alapján vállalt 2011-es 3 százalék alatti, és a 2012-es 2,5 százalékos államháztartási hiánycélt.
A kormány, amennyiben a jövő évet illetően mégis szükséges lenne, mérlegelni fogja a költségvetési bevételek növelése érdekében többek között a Mol részvénycsomag egy részének értékesíthetőségét – írta akkori közleményében az NGM.

Előző sztori

Ismét lesz Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál

Default thumbnail
Következő sztori

Már csak négy napig lehet diákhitelt igényelni

Legutóbbi hasonló cikkek