Közélet

A bankok helyett a családokat támogatja az új kormány

A bankok helyett a családokat támogatja az új kormány

2011. szeptember 27., kedd
A bankok helyett a családokat támogatja az új kormány

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke szerint a családi típusú adórendszer meghozta első eredményeit; Rétvári Bence az MTI-nek azt mondta: a KSH kedden publikált adatai is ezt támasztják alá.

A kereszténydemokrata politikus úgy fogalmazott: már idén érezhetően erősebbek is a magyar családok. Kiemelte: a jelenlegi kormány tartja a családoknak tett választási ígéreteit. Aki a mostani családi típusú adórendszer eltörlését követeli a parlamentben, az valójában a gyermeknevelés idéntől biztosított fedezetét akarja elvonni a családosoktól. Mivel a keresetek reálértékének a legnagyobb növekedése a sokgyerekes családoknál következett be, ez egyértelmű üzenet a kormányzat irányából: aki több gyereket vállal és dolgozik, az több támogatásra számíthat - fogalmazott. A kereszténydemokrata politikus szerint ezek az adatok valamelyest tompítják azt a több évtizedes igazságtalanságot, hogy a több gyermek vállalása egyenlő a szegénység vállalásával. Minden kormányzatnak el kell döntenie, hogy kiket támogat: a családokat vagy a bankokat - szögezte le. Hozzátette: jól láthatóan a mostani ellenzék a bankok pártján áll, míg a kormány a családok érdekét tartja elsődlegesen szem előtt. "Bízunk benne, hogy a családtámogatási rendszer a jövőben meghozza eredményét és lassítani tudja a népességfogyás ütemét - fogalmazott, hozzátéve: a KDNP a családok pártjaként a kormányzatban a legfőbb feladatának a magyar családok megerősítését tartja. A KSH keddi adatai szerint a családi kedvezményeket is figyelembe véve az első féléves nettó átlagkereset 8,3 százalékkal, a reálkereset pedig 4,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A keresetek reálértékének legnagyobb növekedése a sokgyerekes családoknál következett be. A kétgyerekes szülők nettó keresete 13,8 a háromgyerekeseké 22 százalékkal nőtt az első félévben, s ezzel a reálkereset 9,3, illetve 17,2 százalékkal emelkedett. A gyermektelen családokban a 4,7 százalékos bérnövekedés is 0,6 százalékkal emelte a reálkeresetet az első félévben. A nettó átlagkereset az év első hét hónapjában 140.100 forint volt, 5,5 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.